Όχι στο επιδιώξεις της Leroy Merlin

Κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει!

Συνάδελφοι,

Τα παραπάνω σωματεία καταγγέλλουμε την προσπάθεια τροποποίησης των συμβάσεων των εργαζομένων, από 8ωρο σε 9ωρο ημερησίως,  από την διοίκηση της  Leroy Merlin.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να μην υπογράψουν την μετατροπή της σύμβασης τους. Χρειάζεται ετοιμότητα απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας γιατί η πείρα μας λέει ότι μπροστά στην κερδοφορία της δεν θα υπολογίσει τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας.

Η Leroy Merlin δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλει την κατάργηση του 8ώρου! Χρειάζονται την υπογραφή μας για να αποσπάσουν από εμάς την συναίνεση να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο. Δεν θα την δώσουμε!

Η πολυεθνική Leroy Merlin βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αυξάνει συνεχώς το τζίρο της και ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κατάστημα διεκδικώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του λιανεμπορίου. Παρά όμως  τα πανηγύρια και τις φιέστες για τα οικονομικά αποτελέσματα, η κατάσταση στους χώρους εργασίας κάθε άλλο παρά ιδανική είναι.

Οι συνάδελφοι τόσο των καταστημάτων όσο και των κεντρικών εργάζονται σε συνθήκες διαρκούς και αφόρητης πίεσης όπου επικρατεί το ξεχείλωμα των ωραρίων, οι απλήρωτες υπερωρίες και ο διαρκής φόβος της απόλυσης. Μάλιστα η διοίκηση πλέον προσλαμβάνει μόνο ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στις αποθήκες των καταστημάτων, πρόσφατα έκανε outsourcing  τμήμα των εργασιών, ενώ παράλληλα στελέχη της διατυμπανίζουν ότι και άλλα τμήματα θα έχουν την ίδια “τύχη”.

Με αφορμή πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΠΕ στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας που κατέγραψε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να εργάζεται πέραν του 8ώρου, η εργοδοσία αποφάσισε την αλλαγή των συμβάσεων επιβάλλοντας ως νέο ωράριο το 9πμ-6μμ βαφτίζοντας την μία ώρα παραπάνω εργασίας ως διάλειμμα.

Μια πρακτική που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται κατά κόρον από τους εργοδότες σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις. Άλλοτε με το καρότο, ότι πρόκειται απλά για μια τυπική αλλαγή, και άλλοτε με το μαστίγιο, απειλές και τρομοκρατία, η επιδίωξη είναι να αυξήσουν παραπάνω τον απλήρωτο χρόνο εργασίας μας ώστε να αυγαταίνουν όσο μπορούν τα κέρδη τους.

Η εργοδοσία της Leroy Merlin προσπαθεί να ξεμπερδέψει μια και καλή με το 8ωρο φέρνοντας νέες συμβάσεις εργασίας οι οποίες νομιμοποιούν τις ήδη ατελείωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών, χρησιμοποιώντας και το “τυράκι” του μεγαλύτερου διαλείμματος. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι το νέο ωράριο θα είναι “εθελοντικό” και η ώρα αποχώρησης δεν θα είναι δεσμευτική. Η πρακτική όμως έχει αποδείξει ότι κάθε τέτοιου τύπου “προφορική συμφωνία” με την εργοδοσία παραβιάζεται με την πρώτη ευκαιρία.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας να μη δεχτούν καμία αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας τους

Να αντισταθούν με συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία τους

 

Οι επιδιώξεις αυτές και της εργοδοσίας της Leroy Merlin είναι συνέπεια του συνόλου των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων αλλά και της τωρινής Κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη πολιτική δίνει σήμερα και στην Leroy Merlin την δυνατότητα να προχωράει σε αλλαγές στη σύμβαση. Είναι συνέπεια και του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις και δημιούργησε το έδαφος για την εργασιακή ζούγκλα που ζούμε.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι η συσπείρωσή μας στο σωματείο και ο κοινός αγώνας που θα βάζει εμπόδια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και στην εργοδοσία που μόνο στόχο έχει την αύξηση της κερδοφορίας της.

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους στην Leroy Merlin και τους καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα. Να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους και συλλογικά και οργανωμένα να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις και της εργοδοσίας της Leroy Merlin

Τα σωματεία μας από την πρώτη στιγμή πήραν πρωτοβουλίες για να μπει φρένο στις ορέξεις την εργοδοσίας (καταγγελία, αίτηση συνάντησης με διοίκηση και υπουργείο, παρέμβαση στον χώρο για ενημέρωση) που θα συνεχιστούν.  Σε αυτό το πλαίσιο ήδη ο Σύνδεσμος υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά καλεί κάθε συνάδελφο στην Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στο εργατικό κέντρο Πειραιά. Μόνο με τον συλλογικό αγώνα όλων των εργαζόμενων μπορούμε να χουμε αποτέλεσμα όχι απλά για να βάλουμε φρένο σε αυτή την μεθόδευση αλλά και για να διεκδικήσουμε υπογραφή ΣΣΕ στην εταιρία με αυξήσεις, σταθερή δουλειά, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια