Γενική Συνέλευση, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 18:00

29/01/2024

Απεργία 28 Φλεβάρη
Τα κέρδη τους – οι ζωές μας
Συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη γινόμαστε ξανά η φωνή των νεκρών που περιμένουν ακόμα να αποδοθούν ευθύνες στην εγκληματική πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που έκαναν τον σιδηρόδρομο πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες και ρώσικη ρουλέτα για την εργατική τάξη και τα παιδιά της.

Γινόμαστε η φωνή της μάνας που ζητάει δικαίωση και όχι άλλη μια συγκάλυψη. Η φωνή των 179 εργατών που έχασαν την ζωή τους το 2023 στο μεροκάματο. Η φωνή που λέει ότι όσο αυτοί θα μετράνε τα κέρδη τους, εμείς θα μετράμε τις ζωές μας.

Στις 28 Φλεβάρη απαντάμε με απεργία στην κυβέρνηση της ΝΔ που με την πολιτική της μετατρέπει σε σύγχρονες γαλέρες τους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία ανεξέλεγκτη και τους εργαζόμενους εκτεθειμένους. Τελευταίο επεισόδιο το εργατικό ατύχημα που είχαμε σε κατάστημα των My Market στην Νίκαια, όπου συνάδελφος κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από πτώση ύψους 3 μέτρων, αφού η γυψοσανίδα η οποία είχε τοποθετηθεί για να καλύψει κενό δίπλα στη σκάλα, που ενώνει το ισόγειο με τον όροφο στο κατάστημα, υποχώρησε.

Απεργούμε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πατώντας στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να τσακίζει το εισόδημα μας. Με μισθούς πείνας, όπου προσθέτοντας την ακρίβεια που καλπάζει, την κοροϊδία των πολύχρωμων τιμολογίων στην ενέργεια, να φτάνουν, με βάση την έρευνα της ΓΣΕΒΕ, μέχρι τις 19 του μήνα.

Στις 28 διαδηλώνουμε με τα παιδιά μας, τους μαθητές και τους φοιτητές που απαιτούν δημόσιο – δωρεάν πανεπιστήμιο, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να ανοίξει το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των  ιδιωτικών πανεπιστημίων, προσθέτοντας ακόμη ένα βαρίδι στο λαϊκό εισόδημα.

Απαντάμε στο νέο κύμα πλειστηριασμών που με τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ παίρνει τα σπίτια ακόμα και από οικογένειες χαμηλοσυνταξιούχων και ΑΜΕΑ, όπως στου Ζωγράφου την προηγούμενη εβδομάδα, αξιοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σύμφωνα με τις επιταγές  των funds.

Αγώνας τώρα για μέτρα Υγιεινής και ασφάλειας, Συλλογικές Συμβάσεις

Υπάρχει η ανάγκη σήμερα για μαζικό αγώνα που να διεκδικεί προστασία της υγεία όλων των εργαζόμενων, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δεν επιτρέπουμε η υγεία μας, η ασφάλειά μας και το να επιστρέφουμε αρτιμελείς στο σπίτι μας, να θεωρούνται, για την εργοδοσία, κόστος με το οποίο δεν είναι απαραίτητο να επιβαρυνθεί, αφού δε θα ελεγχθεί και ποτέ.

Παλεύουμε σε κάθε χώρο δουλειάς για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειες μας. Δεν μας καλύπτουν αυξήσεις όπως η σύμβαση στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη  όπου η σύμβαση μεσοσταθμικά προβλέπει 5,17% αυξήσεις στους μισθούς. Με τον πληθωρισμό όμως να τρέχει στο 10% δεν φτάνει για να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά μας! Απέχει κατά πολύ από τα αιτήματα μας για πραγματικές αυξήσεις. Ούτε καλυπτόμαστε από την λογική των bonus και των ticket όπως εφαρμόζουν πολλές εταιρείας, όπως η Leroy Merlin η οποία δίνεται με βάση την κερδοφορία της εταιρείας και όχι με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€ και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας
Όλοι στην Γενική Συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Το Δ.Σ