Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στην CHAMPION

Καταγγέλλουμε ως παράνομη και καταχρηστική την απόπειρα της εταιρείας CHAMPION να απαγορεύσει την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Μέσω κειμένου που διακινεί και επιβάλλει στους εργαζόμενους να υπογράψουν πρακτικά βαφτίζει το δικαίωμα στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση ενασχόληση για το σπίτι!

Δεν θα σταθούμε στο τυπικό, στην επίκληση της νομιμότητας,  ότι η πολιτική και συνδικαλιστική δράση προστατεύονται συνταγματικά στη χώρα μας. Άλλωστε, οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους μας έχουν συνηθίσει στην αλά καρτ εφαρμογή των νόμων και κυρίως εκείνων που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα μας. 

Το ουσιαστικό είναι να αναλογιστούμε αν οι εργοδότες αφήνουν την πολιτική έξω από τους χώρους δουλειάς, όπως υποκριτικά ζητάνε να κάνουμε εμείς.  Η δουλεία τις Κυριακές, οι μισθοί πείνας, τα εξοντωτικά ωράρια και οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, το πρόσφατο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος είναι η πολιτική που καθημερινά οι εργοδότες εφαρμόζουν στα καταστήματα και τη γαρνίρουν με την τρομοκρατία και το μπαμπούλα της ανεργίας. Σε όλα αυτά έχουν συνεπείς συμμάχους την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν νομοθετήσει τα παραπάνω για λογαριασμό τους.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική μας θέλουν μόνους, φοβισμένους και ανοργάνωτους, μακριά από τα σωματεία μας, χωρίς κανένα τρόπο αντίστασης, να μην ανταλλάσουμε κουβέντα για τα προβλήματα μας και την οργάνωση της πάλης με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους συναδέλφους μας.

Φόβος κάθε εργοδότη είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Για αυτό ζητάνε να τους εκχωρήσουμε το αποκλειστικό δικαίωμα να έχουν τις οργανώσεις τους, τα κόμματα τους, τις κυβερνήσεις τους, να αφήσουμε κάθε υπόνοια δημοκρατίας για εμάς στην πόρτα του καταστήματος. Για αυτό και απαιτούν να αντιμετωπίζουμε την πολιτική ως διαλογισμό και ψυχοθεραπεία, μαξιλάρι για να κλαίμε σπίτι μας όταν ο μισθός για δουλειά ενός μήνα φτάνει στην καλύτερη να καλύψει τις ανάγκες του δεκαπενθήμερου. Για αυτό χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση μας. Ένταση της οικονομικής εκμετάλλευσης σημαίνει ένταση της πολιτικής καταστολής.  

Αυτό επιβεβαιώνει και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται να προστεθεί στο ήδη πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει το αστικό κράτος και η νομοθεσία του στην εργοδοσία για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Η πολιτική ξεκινάει και τελειώνει μέσα στους χώρους δουλειάς, γιατί εκεί είναι η βάση όπου διαμορφώνεται το επίπεδο και η ποιότητα της ζωής μας. Είναι δική μας υπόθεση! Παραίτηση από τα συνδικαλιστικά και πολιτικά μας δικαιώματα σημαίνει επιδείνωση των όρων δουλειάς μας, σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση, χειροτέρευση της ζωής μας. Αξίες μας δεν μπορεί να είναι οι αξίες των εκμεταλλευτών μας.

«Αξίες» των πολυεθνικών είναι τα κέρδη και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι δικές μας αξίες είναι: ΟΡΓΑΝΩΣΗ –ΠΑΛΗ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας, διεκδικούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τον πλούτο που εμείς παράγουμε, για να ζήσουμε καλύτερα:

Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας * Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους * Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας * Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς * Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.

Καλούμε την εταιρεία Champion να αποσύρει το κατάπτυστο κείμενο. Κανείς εργαζόμενος να μην υπογράψει.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ