Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση, Τετάρτη 08 Μάρτη στις 12:30, στα Προπύλαια. Προσυγκέντρωση 10:30π.μ. στον Ηλεκτρικό του Πειραιά!

 

Πειραιάς,

Κυριακή 05 Μαρτίου 2023

 

Το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί!

Όλων των νεκρών θα γίνουμε ΦΩΝΗ

 

Την Τετάρτη 08 Μάρτη συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12:30, στα Προπύλαια.

Προσυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

10:30 π.μ. στον Ηλεκτρικό του Πειραιά.

 

Με μια απεργία που εξαπλώνεται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με αποφάσεις  Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε:

Δε θα ξεχαστούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαχρονικά νομοθετούσαν και επέτρεπαν να θησαυρίζουν στην πλάτη μας επιχειρηματικοί όμιλοι, μη διστάζοντας να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές.

Δε θα κρυφτούν οι ευθύνες της Hellenic Train, του ΟΣΕ πίσω από το «ανθρώπινο λάθος», όταν στο βωμό του κέρδους τους, θυσίασαν τις ζωές εργαζομένων και επιβατών.

Το δυστύχημα αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή η κακιά μας μοίρα.

Είναι ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο, το οποίο είχαν καταγγείλει πάμπολλες φορές οι συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί και τα σωματεία τους.

Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε άλλο, να πάμε για δουλειά και να μην ξέρουμε, αν θα επιστρέψουμε αρτιμελείς ή ζωντανοί στα σπίτια μας.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο, να υποφέρουμε από εργατικές ασθένειες, επειδή κουβαλάμε βάρη για χρόνια, επειδή δεν προλαβαίνουμε να ξαποστάσουμε, επειδή καλούμαστε να χειριζόμαστε μηχανήματα που δε θα έπρεπε χωρίς εκπαίδευση και ειδικότητα, επειδή μας πιέζουν να κάνουμε όλο και πιο γρήγορα, ώστε πιο γρήγορα και περισσότερα να βγάζουν τα κέρδη τους.

Κανένα από τα εργατικά ατυχήματα και κανένας από τους συναδέλφους μας που έχουμε χάσει, ακόμα και την περίοδο του κορονοϊού, που τα κέρδη των ομίλων στο εμπόριο εκτοξεύθηκαν σε δισεκατομμύρια, δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα της εργοδοσίας και αποτέλεσμα μαθηματικής προσέγγισης, πόσο κοστολογείται η υγεία και η ζωή μας.

Εμείς όμως δεν είμαστε αριθμοί και ποσοστά! Είμαστε αυτοί που χωρίς τα δικά μας χέρια, κανένα προϊόν δεν μπαίνει στο ράφι, καμία κούτα δεν ανοίγει, καμιά γερανογέφυρα δε κινείται, κανένα καράβι δε σαλπάρει, κανένα τρένο δεν τροχιοδρομεί.

 

Αυτήν την ημέρα, 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα αγώνα των εργαζόμενων γυναικών, που αποτελούν μεγάλο τμήμα του κλάδου μας, ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας και Απαιτούμε:

 

  • Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.
  • Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σιδηροδρομικών, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με προγράμματα εκπαίδευσης, συγκροτημένα δικαιώματα και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των επιβατών.
  • Να λειτουργήσουν ουσιαστικά και να στελεχωθούν, οι μηχανισμοί της Επιθεώρησης Εργασίας (ΚΕΠΕΚ) υπεύθυνοι για τον έλεγχο της υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργασίμου χρόνου. Καθορισμένο ωράριο με βάση τη Συλλογική Σύμβαση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

 

Το Δ.Σ.