Όλες και όλοι στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η 3η αξιολόγηση, τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για το 2018 και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, φέρνουν νέα δεινά. Είναι προκλητικό για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο το παραμύθι της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «επιστροφής στην κανονικότητα».
Οι εμποροϋπάλληλοι τη «δίκαιη ανάπτυξη» τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας! Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αφηνιάσει στις πλάτες μας. Απολύσεις και τρομοκρατία, πρόθεση να ανοίγουν όλες τις Κυριακές, ανοιχτά καταστήματα μέχρι και μετά τις 10 το βράδυ, κομμένα ρεπό, ανοιχτά super market και πολυκαταστήματα τις Κυριακές, καθυστέρηση δεδουλευμένων, απλήρωτες υπερωρίες, εργατικά ατυχήματα, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, συνεχιζόμενη φορολογία, πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων.
 
Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Απόδειξη είναι οι νεκροί και οι πληγέντες στη Δυτική Αττική, το ξεσπίτωμα οικογενειών μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι διώξεις και συλλήψεις  εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα τους στη δουλειά, με πρόσφατο το παράδειγμα των συναδέλφων μας στον Καρυπίδη που με εντολή της εργοδοσίας της Μarket Ιn οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Η κυβέρνηση με ΜΑΤ και καταστολή αντιμετωπίζει τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες. Δεν διστάζει μάλιστα να προχωρήσει από κοινού με τη ΝΔ στην άλωση των σωματείων, για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος παρέμβασης και ελέγχου της εργοδοσίας στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα. Ετοιμάζεται για νέο χτύπημα της οργάνωσης των εργατικών αγώνων, της συλλογικής πάλης και του δικαιώματος στην απεργία. Προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα της, γιατί γνωρίζει πως η “δίκαιη ανάπτυξη” που προωθεί και υπερασπίζεται σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας με επιπλέον κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
 
Ως εδώ με τα ψέματα, τις απάτες και τη ζωή με ψίχουλα!
Περνάμε στην Αντεπίθεση!
 
Παλεύουμε για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, εμείς και οι οικογένειές μας. Οι  δικές μας ανάγκες δεν χωράνε στα «κοινωνικά μερίσματα» και τις λοταρίες που μοιράζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τώρα να διεκδικήσουμε  υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας  με αυξήσεις στους   μισθούς μας, σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.
Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης και της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια μας. Κάνουμε στην άκρη συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν θέλουν, αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν κίνημα κόντρα στις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό.
  • Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!