Παράταση των εκλογών στις 6 – 7 – 8 Δεκέμβρη

Το πρόγραμμα παράτασης εκλογών για τις 6-7-8 Δεκέμβρη έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 6 Δεκέμβρη: 11.00-19.00 στο Πασαλιμάνι, στο κατάστημα του «Σκλαβενίτη», Μπουμπουλίνας 58.
  • Σάββατο 7 Δεκέμβρη: 11.00-19.00 στον Πειραιά, στην 2η Δημοτική Κοινότητα, Δραγάτση Ι. 1Α.
  • Κυριακή 8 Δεκέμβρη: 11.00-19.00 στον Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19.

Στις 6-7-8 Δεκέμβρη συνεχίζονται οι εκλογές στο κλαδικό μας σωματείο, για να εκλέξουμε τους συναδέλφους που θα μας εκπροσωπήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η αυξημένη συμμετοχή των συναδέλφων ως τώρα στις εκλογές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι έκφραση της παρέμβασης που είχε το σωματείο όλο το προηγούμενο διάστημα. Ιδιαίτερα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, ένα μεγαλύτερο κομμάτι συναδέλφων φαίνεται να κατανοεί ότι μόνο η οργανωμένη δράση και η συσπείρωση στο σωματείο μπορεί να είναι η απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουμε μισθούς και όρους δουλειάς με βάση τις ανάγκες μας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στα καταστήματα για χιλιάδες συναδέλφους είναι τραγική και χωρίς υπερβολή επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αυτή η πραγματικότητα, παρά τις όποιες φιέστες και κορόνες της κυβέρνησης για “επιστροφή στην κανονικότητα”,  δεν μπορεί να καμουφλαριστεί.

Στα “H&M”, στα καταστήματα του ομίλου “INDITEX” (“Zara”, “Pull & Bear”, “Bershka”, “Stradivarious”) στα “INTERSPORT”, τρέχουν από πόστο σε πόστο, από όροφο σε όροφο, φορτωμένοι με εμπορεύματα, κούτες, κρεμάστρες και με απαίτηση να είναι χαμογελαστοί και ευγενικοί στην εξυπηρέτηση πελατών, γιατί, όπως λέγεται και στα σεμινάρια της μεγαλοεργοδοσίας, “ο πελάτης είναι ο εργοδότης σας”! Στον όμιλο “INDITEX” οι συνάδελφοι είναι με το τηλέφωνο στο χέρι για το πότε θα καλεστούν να δουλέψουν. Το 5ήμερο έχει γίνει 6ήμερο μέσω ατομικών συμβάσεων σε μια σειρά επιχειρήσεις όπως “JUMBO”, “MEDIA MARKT”.

Η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα,  οι συνάδελφοι έχουν μετατραπεί σε κυνηγοί των στόχων, των bonus και των υπερωριών, προκειμένου να συμπληρώσουν το φιλοδώρημα που παίρνουν για μισθό.  Αξιολογήσεις, test, επιπλήξεις, έγγραφες απολογίες είναι τα εργαλεία της εργοδοσίας για να εργαζόμαστε κάτω από το καθεστώς της  πίεσης, του φόβου, της απόλυσης και στοιχισμένοι στους στόχους της εργοδοσίας, όπως στα “PUBLIC” και στα “MEDIA MARKT”.

Η εργοδοσία, έχοντας εκατοντάδες νόμους στη διάθεσή της επιβάλλει ό,τι όρους θέλει, προκειμένου να αποκομίσει όσο περισσότερα κέρδη μπορεί. Θέλει εργαζόμενους 24 ώρες το 24ωρο χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε καν το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο. “Black Friday”, “Λευκές Νύχτες”, εορταστικό ωράριο, ενδιάμεσες εκπτώσεις, δουλειά τις Κυριακές, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση είναι σε κοινή γραμμή. Στα “FACTORY”  οι συνάδελφοι καλούνται από την εργοδοσία να κάνουν Χριστούγεννα  μέσα στα καταστήματα, να δουλέψουν ασταμάτητα 7 μέρες την εβδομάδα, όλες τις Κυριακές, να δουλέψουν στις 2 Ιανουαρίου μέρες που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως αργία.

Τα ιδεολογήματα που ακούγονται από κάθε εργοδότη “αν πάει καλά η επιχείρηση όλοι θα ωφεληθούμε”, “τώρα σε έχει ανάγκη η εταιρεία“, “είμαστε μια υγιής, επιχείρηση”  “πληρώνουμε τους εργαζόμενους” είναι για να μας αλυσοδένουν στους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, να μας κρατάνε συμβιβασμένους με τη μισοδουλειά, τη μισοζωή, “απομονωμένους”, μακριά από τα σωματεία μας, από τη συλλογική και οργανωμένη πάλη.

Έχεις πλέον πείρα πως δεν πρόκειται για μπόρα που έχει περάσει, πως καμία ανάπτυξη που δεν θίγει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων δεν μπορεί να είναι δίκαιη και φιλεργατική.

Αλήθεια, πώς θα ακουστεί η δική μας φωνή, αν όχι οργανωμένα, συλλογικά, μέσα από το σωματείο μας; Πώς θα διεκδικήσουμε τον μισθό μας, το ωράριο και τα υπόλοιπα δικαιώματά μας; Η ατομική λύση είναι αδιέξοδη. Το μέλλον δεν είναι ατομική υπόθεση και δεν μπορεί να είναι η μόνιμη ανασφάλεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η φτώχεια, η ανεργία, η ζητιανιά για κάποια ψίχουλα.

Απάντηση μπορεί να είναι μόνο ένα σωματείο μαζικό, δυνατό. Σωματείο που δεν μπορεί να βάλει η εργοδοσία στο χέρι. Σωματείο που είναι οργανωτής της πάλης για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο στα εμπορομάγαζα του Πειραιά να ακολουθήσει το παράδειγμα εκατοντάδων συναδέλφων που, τις μέρες των εκλογών, έκαναν το βήμα και ενίσχυσαν με την ψήφο τους το σωματείο, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα ισχυροποίησής του μπροστά στις μάχες που έχουμε απέναντι σε μεγαλοεργοδοσία και κυβέρνηση.

Στις 6-7-8 Δεκέμβρη κάνουμε το βήμα, συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του σωματείου.

Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ – Κανείς κάτω από 751 ευρώ – Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας – Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς – Κατάργηση των σπαστών ωραρίων – Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας – Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας – Φοιτητικές άδειες με αποδοχές».