ΟΓΕ: Με εκδήλωση τίμησε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας (VIDEO)

Με την εκδήλωση που οργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Studio» στην πλατεία Αμερικής, τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Στην εκδήλωση μίλησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Δύο ημέρες, μία νύχτα», των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Τόσο σήμερα, όσο και όλες τις μέρες της εβδομάδας που διανύουμε, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ έκαναν εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, συζήτησαν με εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχους, με νέες γυναίκες και μητέρες. Μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς, καλώντας τις εργαζόμενες να πάρουν στα δικά τους χέρια τη σκυτάλη των αγώνων.

«160 χρόνια μετά, ο αγώνας των εργατριών της Ν. Υόρκης και όλοι αυτοί που ακολούθησαν, αποτελεί για μας το μεγαλύτερο δίδαγμα: Ότι μόνο η οργάνωση και η συλλογική δράση των εργαζομένων μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες του φόβου. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ό,τι κατακτήθηκε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού κινήματος», σημείωσε στην ομιλία της η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.

Κάλεσε τις γυναίκες να απορρίψουν τη σημερινή βαρβαρότητα και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση. Θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει! Δε συμβιβαζόμαστε με τη μερική απασχόληση, με τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με τις συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι, με τα “δουλεμπορικά” γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν το μοντέλο της “απασχολήσιμης”, της εργαζόμενης – λάστιχο, διαρκώς επανακαταρτιζόμενης, αφού θα μένει μήνες ή και χρόνια εκτός εργασίας, μετακινούμενη απ’ άκρη σ΄ άκρη της χώρας, αλλά και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ σε αναζήτηση δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι μοντέλο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. (…)

Ο συνδυασμός της εργασίας με τη μητρότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν κατακτήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, κοινωνική προστασία της μητρότητας. Ταυτόχρονα διεκδικούμε ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, ενώ θα μπορούμε να συμμετέχουμε και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας»(Διαβάστε όλη την ομιλία ΕΔΩ)

Σε πρώτο πλάνο οι αγώνες του σήμερα

Μέσα από την ταινία που προβλήθηκε παρουσιάστηκε η προσπάθεια μιας εργαζόμενης, μέσα στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου να πείσει τους συναδέλφους της να παραιτηθούν από το «μπόνους», προκειμένου να αποτραπεί η απόλυση που η εργοδοσία της έχει αναγγείλει σε αντίθετη περίπτωση.

Προλογίζοντας την ταινία η Εύη Κοντόρα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, σημείωσε: «Η ταινία που θα παρακολουθήσετε δεν μιλάει για τους συγκλονιστικούς αγώνες του χθες. Μιλάει για τα μικρά και αβέβαια καμιά φορά βήματα του σήμερα που όμως προοιωνίζονται τον μεγάλο και ορμητικό διασκελισμό του αύριο. Είναι μια ταινία που τοποθετεί στο κέντρο της τη σημερινή γυναίκα από την εργατική τάξη. Ακουμπάει στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της λαϊκής οικογένειας. Στήνει την κάμερα πλάι σε κάθε υποχώρηση και δισταγμό της, καταγράφει κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη της. Η εργάτρια που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της είναι μία από τις χιλιάδες ανώνυμες γυναίκες που περνούν καθημερινά δίπλα μας, είναι μία από εμάς. Η εργάτρια και ο εργάτης που καλούνται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο συνάδελφό τους, έστω και με κόστος προσωπικό, είναι επίσης μία και ένας από εμάς».

 

Πηγή: 902.gr