Για το θανατηφόρο ατύχημα στα Everest

Το Σωματείο μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της συναδέλφισσας που έχασε τη ζωή της από έκρηξη, στο κατάστημα των Everest στη Βικτώρια, την ώρα που εργαζόταν στο υπόγειο. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους υπόλοιπους τραυματίες.

Το γεγονός αυτό έρχεται να αναδείξει τις συνθήκες και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία και την κυβέρνηση που ευθύνονται για την απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας, για την επικίνδυνη υποστελέχωση κρατικών μηχανισμών ελέγχου με τη δυνατότητα πρόληψης ή και αποτροπής  τέτοιου είδους ατυχημάτων.

Με το νομοσχέδιο που πέρασε μόλις προχθες στη Βουλή, η κυβέρνηση παραχωρεί την ευθύνη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της ασφάλειας στους τόπους δουλειάς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, καταργώντας επί της ουσίας ρυθμίσεις για την προφύλαξη στον τομέα των τροφίμων, της πυρασφάλειας και του περιβάλλοντος.

Γι ακόμα μία φορά η ζωή των εργαζομένων θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιών, ενώ η υποβάθμιση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν οργανωμένα και με κάθε τρόπο απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Απαιτούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους του χώρους δουλειάς.

ΤΟ ΔΣ