ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 IOYNH 6.00 μμ. (Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που με πίστη και αποφασιστικότητα έδωσαν και αυτή τη μάχη απέναντι στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της απεργίας.

Γιορτάσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τιμήσαμε τους νεκρούς της τάξης μας που έδωσαν ακόμα και την ίδια την ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για καλύτερη αμοιβή, για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, για το 8ωρο, την Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.

Η δουλειά που έγινε από το σωματείο μας το προηγούμενο διάστημα είναι μεγάλη παρακαταθήκη.

Η απόφαση για 48ωρη δεν ήταν της στιγμής, αλλά βγήκε μέσα από δυσκολίες και εμπόδια που έβαζαν η εργοδοσία, ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, με τη σοβαρή προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας και που ξεπεράσαμε μέσα από τη δράση που αναπτύξαμε στους χώρους δουλειάς.

Μέσα από ΓΣ, συσκέψεις, περιοδείες μέσα από τη σύγκρουση με τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας και των μηχανισμών της.

Παρά την προσπάθεια η κυβέρνηση να περάσει στα μουλωχτά το ν/σ μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν αιφνιδιαστήκαμε από την προηγούμενη της 48ωρης, υπήρξε αντίδραση και ενημέρωση από τις δυνάμεις μας.

Δεν αφήσαμε περιθώρια να περάσει ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε η κυβέρνηση.

Ο πόλεμος συνεχίζεται – Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας

Οι ανάγκες των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου για χαμηλότερα μεροκάματα είναι διαχρονικός στόχος τους.

Εκατοντάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι  τους τελευταίους μήνες έχουν πεταχτεί στην ανεργία από  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ. Άλλοι είναι για μήνες απλήρωτοι, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συναδέλφων μας στον ΚΑΡΥΠΙΔΗ, ή αναγκάζονται να υπογράψουν μειώσεις μισθών με δυσμενέστερους όρους, όπως οι εργαζόμενοι στο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ. Το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, η εντατικοποίηση  είναι η σκληρή πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του κλάδου.

Όλα αυτά δεν είναι ξεκομμένα απ’ την συνολικότερη επίθεση που δεχόμαστε και έχει να κάνει με τη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, τους δυσβάστακτους φόρους, τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Την νέα επίθεση που ετοιμάζουν στα εργασιακά  και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Ας αναρωτηθούμε ποιος εμποροϋπάλληλος με τις σημερινές εργασιακές σχέσεις, την ημιαπασχόληση,  τη  ‘μαύρη εργασία’  θα κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Ποιος θα μπορεί να πληρώνει υπηρεσίες υγείας, να ανταπεξέλθει στη νέα φοροεπέλαση με τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουμε;

Τα συνεχόμενα νέα μέτρα που φέρνουν σε βάρος μας, πάνε μαζί με τη δική τους ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας τους.

Όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξή τους, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα δεινά και τα βάρη για εμάς και τις οικογένειές μας.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ και όλα τα κόμματα που συμφωνούν σε αυτόν το δρόμο ανάπτυξης και που είναι προς όφελος των πολυεθνικών μονοπωλίων στρώνουν το έδαφος για νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, όπως το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση υπερωριών), το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι μεγαλέμποροι του κλάδου τρίβουν τα χέρια τους, έχοντας εξασφαλίσει νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές, αλλά και φθηνά εργατικά χέρια με μισθούς πείνας.

Η  μεγαλοεργοδοσία του κλάδου έχει ξεσαλώσει πατώντας πάνω στο αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχει εξασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Το σωματείο μας παλεύει για να υπάρξουν νέες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009.

Η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ δεν είναι ξεχωριστή από το ωράριο, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την Κυριακή Αργία, το Ασφαλιστικό, τη σύνταξη, την υγεία, την παιδεία, τις συνθήκες και όρους εργασίας και αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Οι ΣΣΕ υπογράφτηκαν μέσα από σκληρή σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, ήταν κατάκτηση της εργατικής τάξης και δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από αυτήν.

Οργάνωση παντού. Διεκδικούμε όλο τον πλούτο που παράγουμε.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με το φόβο της απόλυσης, την απληρωσιά, την ανεργία. Όλοι εμείς που νιώθουμε στο πετσί μας τη βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής, να σηκωθούμε, να υψώσουμε το ανάστημα μας, απέναντί στους δυνάστες μας. Να μην περάσει η ηττοπάθεια, ο συμβιβασμός. Με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, δεν είναι ανίκητοι.

Προετοιμάζουμε τη δική μας αντεπίθεση, συγκεντρώνουμε δυνάμεις για ολομέτωπη σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος να μη λείψει από τις μάχες που έρχονται.

Το χρωστάμε στους προηγούμενους, στους επόμενους αλλά και σε εμάς τους ίδιους.

Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη μεγάλη δύναμη που έχουμε, αυτό φοβούνται.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά, αρκεί να πάρουμε όλον τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 IOYNH 6.00 μμ.

(Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19)

ΤΟ ΔΣ