ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ 6.00 μμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ 6.00 μμ.

(Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19)

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ–ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου. Έχει έρθει η ώρα να οργανωθούμε στο σωματείο μας, να συμμετέχουμε στη δράση του.

 Οι γενικότερες εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση, άμεση και μαχητική απάντηση! Η 3η αξιολόγηση, τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για το 2018 και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, φέρνουν νέα δεινά στη ζωή των εργαζομένων. Είναι προκλητικό για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο το παραμύθι της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης». Τη «δίκαιη ανάπτυξη» τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας!

Η καθημερινότητα για τους εμποροϋπάλληλους είναι τελείως διαφορετική. Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αφηνιάσει στις πλάτες μας. Απολύσεις και τρομοκρατία, πρόθεση να ανοίγουν όλες τις Κυριακές, ανοιχτά καταστήματα μέχρι και μετά τις 10 το βράδυ, κομμένα ρεπό, ανοιχτά super market και πολυκαταστήματα τις Κυριακές και τόσα άλλα που ζούμε καθημερινά. Καθυστέρηση των δεδουλευμένων, απλήρωτες υπερωρίες, εργατικά ατυχήματα, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, συνεχιζόμενη φορολογία, πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί με ένα «κλικ» στους υπολογιστές τους. Ταυτόχρονα με την πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας που απαιτεί απ’ τους εργαζόμενους να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξή» τους.

Συγχρόνως η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, δίνοντας νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους μεγαλοεργοδότες. Δεν διστάζει μάλιστα να προχωρήσει από κοινού με τη ΝΔ στην άλωση των σωματείων, για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος παρέμβασης και ελέγχου της εργοδοσίας στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα. Ετοιμάζεται για νέο χτύπημα της οργάνωσης των εργατικών αγώνων, της συλλογικής πάλης και του δικαιώματος στην απεργία. Προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα της, γιατί γνωρίζει πως η “δίκαιη ανάπτυξη” που προωθεί και υπερασπίζεται σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας με επιπλέον κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή παλεύει το σωματείο μας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια που ελέγχουν και καθορίζουν την αγορά, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, συνθήκες εργασίας, ποιότητα και τιμές προϊόντων, ωράρια και ημέρες λειτουργίας.

Η επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, η νέα φοροεπιδρομή, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, η θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε κάθε εργατικό-λαϊκό σπίτι απαιτεί άνοδο των αγώνων για την αντεπίθεση.

Οργανώνουμε σε κάθε κατάστημα την συμμετοχή στην απεργία που έχει αποφασιστεί από τα ταξικά σωματεία όταν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει στη Βουλή το νόμο απαγόρευσης των απεργιών και τον περιορισμό των εργατικών ελευθεριών για την οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις .
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ