ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΠΛΑΤΕΙΑ, ΣΤΙΣ 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Συναδέλφισσα , συνάδελφε,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, υλοποιεί κι ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, για τη λειτουργία τους 24 ώρες το 24ωρο. Η κατάργηση της θέτει υπό αμφισβήτηση την 5ήμερη εργασία.

Ο νόμος που ψηφίστηκε για το 4ο Μνημόνιο τελειώνει την Κυριακάτικη Αργία δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές, στο Δήμο Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας, για την λεγόμενη τουριστική σεζόν (Μάιος – Οκτώβριος).

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με όλο το πλέγμα των αντεργατικών νόμων (κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ενεργός και ανενεργός χρόνος εργασίας, σπαστό ωράριο, ωρομίσθιο, μερική απασχόληση) μας οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή ζωή, στην προσωπική ζωή, στο δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο για μας και τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική μας ζωή, βάζοντας εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, γιατί οι γυναίκες είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο.

Έτσι, επιτυγχάνεται ο στόχος κυβέρνησης-κεφαλαίου και ΕΕ για περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μισθούς των 200 – 300 ευρώ και παράλληλα την καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων

Επιβεβαιώνεται ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι τα μονοπώλια, που ανοίγουν και λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού, που η ΕΕ υπερασπίζεται.

Είναι χαρακτηριστική η στάση των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών του κλάδου που πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο 4ο Μνημόνιο και χωρίς να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου, επιχείρησαν άνοιγμα των καταστημάτων τόσο στο Κέντρο της Αθήνας (όμιλος ΙΝΤΙΝΤΕΞ) όσο και σε διάφορες άλλες περιοχές όπως στον Ωρωπό (ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ).

Δεν θα σταματήσουν εκεί, η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργηση της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και πολύ σύντομα θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.

Ό,τι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε σε κάθε κλάδο.

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού 

Η απόφαση της ΟΙΥΕ για απεργία στις 16 Ιούλη, δε μπορεί να αφεθεί στα χέρια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΛΑΕ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ), που με τη γραμμή του οδηγεί σταθερά στην ενσωμάτωση των εργαζόμενων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Η σύμπλευση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, το σφιχταγκάλιασμα με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, το παζάρι γύρω από τον αριθμό των Κυριακών που πρέπει να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, η τοποθέτηση του τζίρου των επιχειρήσεων ως βασική παράμετρο για την αύξηση των Κυριακών αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, είναι γραμμή που εντάσσει τους εργαζόμενους πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, έρμαια στους ανταγωνισμούς τους.

Κάνε δικιά σου υπόθεση την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας!

Εσύ που δίνεις το δικό σου καθημερινό αγώνα επιβίωσης: στο ταμείο του πολυεθνικού κολοσσού, του Super Market, όταν φορτώνεις τα ψυγεία, τα ράφια. Που μπορεί να λείπουν από το σπίτι σου βασικά είδη διατροφής, ένδυσης, επιβίωσης της οικογένειάς σου, καθώς τα κακοπληρωμένα ωρομίσθια, οι μισθοί πείνας δε φτάνουν.

Εσύ που ζεις με το άγχος για την ανανέωση της σύμβασης ή της διαρκούς απειλής της απόλυσης. Σε σένα που αγωνιάς πως θα τα φέρεις βόλτα με τη φροντίδα των παιδιών με τα ωράρια λάστιχο, με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Εσύ που ζεις με τους μυοσκελετικούς πόνους λόγω της ορθοστασίας, ή με τον καθημερινό εφιάλτη από τα μπιλιετάκια της ΔΕΗ, της εφορίας, των τραπεζών.

Εσύ που σου λείπει χρόνος για να τον αφιερώσεις στην οικογένεια, στους φίλους, στο σωματείο, στην κοινωνική δράση, σε κάθε τομέα των ενδιαφερόντων σου.

Η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης

Δεν την χαρίζουμε στα μονοπώλια!

Καλούμε τα μέλη μας, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να δώσουμε αγωνιστική-απεργιακή απάντηση στις 16 Ιούλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά σε κάθε κατάστημα, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες, στα εμπορικά καταστήματα. Τίποτα δεν κερδίσαμε με την αναμονή, με τη ανάθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας σε άλλους.

Σε κάθε τόπο δουλειάς, να μπούμε στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή. Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση όσων χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους,  με τους μικρούς εμπόρους και διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ