Ανακοίωση για του εργαζόμενους στα Leroy Merlin

Συναδέλφισσα, συνάδελφε στα Leroy Merlin

Εμείς που δουλεύουμε στις αποθήκες, στην πώληση και στα ταμεία βλέπουμε μέρα με τη μέρα οι συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν, η καθημερινότητά μας να γίνεται πιο δύσκολη. Ρυθμοί εξοντωτικοί για να βγει η δουλειά και σε πολλές περιπτώσεις με ένα άτομο στη βάρδια, ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα να έχουμε εργατικά ατυχήματα, δουλειά τις Κυριακές, εργαζόμενοι με 4ωρες συμβάσεις με ορίζοντα μήνα, εργαζόμενοι μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας, τα γνωστά “δουλεμπορικά”, σπαστά ωράρια, διαχωρισμός σε παλιούς και νέους συναδέλφους. Καθημερινό ξεζούμισμα για να αυγατίζει η εταιρεία τα κέρδη της και να αναπτύσσεται.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε συναδέλφους να απολύονται ή να φτάνουν στο σημείο να παραιτούνται λόγω πίεσης που τους ασκείται από την εργοδοσία. Η απειλή της απόλυσης και της επίπληξης είναι ο καθημερινός μπαμπούλας για να υποκύπτουμε στα “θέλω” της εργοδοσίας, για να μην κουνιέται φύλλο μέσα στα καταστήματα.

Για εμάς δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή η εργοδοσία αναπτύσσεται με νέα καταστήματα, αλλάζει τη φιλοσοφία της στο κομμάτι του ανεφοδιασμού. Χρησιμοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παίρνει όποιο μέτρο μπορεί για να αυξήσει τα κέρδη της. Από τη μια λοιπόν συμπιέζει τα δικαιώματά μας και από την άλλη επενδύει με νέα καταστήματα. Αυτή είναι η “ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Είναι η ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων.

Δεν είναι μακρινό άλλωστε το παράδειγμα της επιχείρησης Leroy Merlin στην Ιταλία όπου με όχημα τα δουλεμπορικά γραφεία μειώνει μισθούς και δικαιώματα, αντικαθιστά τους εργαζόμενους χωρίς κανένα κόστος, δυναμώνοντας την εταιρεία στον

ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρείες.

Όσο λοιπόν δεν παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης και διεκδίκησης στα χέρια μας, θα βλέπουμε τα πράγματα να δυσκολεύουν καθημερινά, αυτή η κατάσταση μέσα στα καταστήματα της Leroy Merlin να γίνεται χειρότερη για όλους μας. Κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στις πιέσεις της εργοδοσίας, να μην υπογράψει επιπλήξεις. Να μη δώσει το δικαίωμα να στοχοποιηθεί. Να έρθει σε επαφή με το κλαδικό του σωματείο.

Tο δικό μας όπλο είναι η ισχυροποίηση του σωματείου μας. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στις ορέξεις της εργοδοσίας για να ανοίξει η κουβέντα με επίκεντρο τις ανάγκες του εργαζόμενου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Δίνουμε απάντηση με τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβά
  • σεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ