Αλληλεγγύη στη συνδικαλιστική οργάνωση USB και τους εργαζόμενους της LEROY MERLIN στην Ιταλία

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση USB από την Ιταλία, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, απέστειλε στο ΠΑΜΕ το παρακάτω μήνυμα για την κατάσταση στην LEROY MERLIN.

Στην Βόρεια Ιταλία, ειδικά στην περιοχή της Piacenza, χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως μετανάστες, εργάζονται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας-logistics, σε πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς βασικά δικαιώματα. Η LEROY MERLIN εκμεταλλεύεται «εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων-outsourcing» για να μειώνει μισθούς και να αφαιρεί δικαιώματα.

Η μεγάλη γαλλική πολυεθνική LEROY MERLIN, με καταστήματα και εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιεί το «caporalato» για την πρόσληψη υπαλλήλων στην αποθήκη του τομέα logistics του Castel San Giovanni στην επαρχία Piacenza. Οι 420 εργαζόμενοι δεν απασχολούνται απευθείας από την πολυεθνική αλλά μέσω ενός συστήματος «εταιριών-συνεταιρισμών» που λειτουργούν ως μεσάζοντες και πλουτίζουν μέσω της αφαίρεσης μισθών και δικαιωμάτων από τους «εργαζόμενους» τους. Οι εταιρίες που προσφέρουν εργατικό δυναμικό στη LEROY MERLIN όχι μόνο δεν εγγυώνται τον σεβασμό των συμβάσεων και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα, αλλά είναι καθημερινό φαινόμενο οι απολύσεις και οι «αντικαταστάσεις».

Επιπλέον, αυτές οι «εταιρίες» αλλάζουν συνεχώς το όνομα και τον φορολογικό κωδικό ώστε να αποφεύγουν τους επιθεωρητές εργασίας και να συνεχίσουν να παραβιάζουν τους κανόνες που διέπουν τους μισθούς, αλλά και τις τακτικές εισφορές, την προστασία της υγείας στα εργοστάσια. Η πλειονότητα των εργαζομένων, σε όλο τον κλάδο των logistics-εφοδιαστικής, αποτελείται αλλοδαπούς που βρίσκονται υπό συνεχή εκβιασμό επειδή η απώλεια της θέσης εργασίας συνεπάγεται επίσης τη διακύβευση της ανανέωσης των αδειών παραμονής. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται αυτές οι εταιρίες.

Η χαμηλή τιμή των εμπορευμάτων, που εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων της LEROY MERLIN, κρύβει την εκμετάλλευση και τη δουλεία χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται μέρα και νύχτα για να διασφαλίσουν τη μεταφορά των προϊόντων. Πιστεύουμε ότι η LEROY MERLIN είναι άμεσα υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση εκμετάλλευσης, η οποία είναι μια νέα μορφή δουλείας. Το όλο σύστημα εφοδιαστικής βασίζεται σε αυτές τις πρακτικές που επιτρέπουν επίσης στους μεγαλέμπορους του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως AMAZON και άλλοι, να μπορούν να συσσωρεύουν τεράστιο πλούτο και κέρδη.

Η USB απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες διανομής, και ηλεκτρονικού εμπορίου, από τις πολυεθνικές όπως η LEROY MERLIN να σταματήσουν αμέσως κάθε σχέση με το σύστημα αυτών των εταιρειών. Να προσλάβει τους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση χωρίς εκπτώσεις. Να καταβάλλει τους φόρους και τις εισφορές των εργαζομένων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τα σωματείο μας εκφράζει τη στήριξη και αλληλεγγύη του στη συνδικαλιστική οργάνωση USB και τους εργαζόμενους της LEROY MERLIN στην Ιταλία, που οργανώνουν κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους!

Η μόνη επιλογή που έχουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι να μη δεχθούν θυσίες για τα κέρδη των πολυεθνικών, να δυναμώσει η ενότητά τους.

Ο αγώνας της USB και των εργαζομένων της LEROY MERLIN αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι σε κάθε πολυεθνική, σε κάθε χώρα, αντιμετωπίζουν τις ίδιες αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η υποταγή σε αυτές τις απαιτήσεις καθιστά τους εργαζόμενους πιο ευάλωτους.

Στη χώρα μας το χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στην αρχή της βδομάδας, για να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα 88 προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, δημιουργούν νέες συνθήκες επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή μας.

Σε αυτό το νέο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η «κωδικοποίηση» – μονιμοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η διάλυση των ΣΣΕ, η κατακόρυφη άνοδος κάθε είδους ευελιξίας, η απελευθέρωση απολύσεων, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, η παραπέρα «μεταρρύθμιση» – τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα, η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» με την επιβολή επιπλέον φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Μέτρα δηλαδή που χτυπούν την καρδιά των δικαιωμάτων μας, το μισθό, τους όρους που ζούμε και εργαζόμαστε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ –ΠΑΛΗ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Στις σημερινές συνθήκες  έχουμε μόνο μια επιλογή για να μην είμαστε έρμαια των αντεργατικών πολιτικών που μας γονατίζουν για τα κέρδη του κεφαλαίου. Η επιλογή μας είναι να περάσουμε στην αντεπίθεση, οργανωμένα και συλλογικά. Να δυναμώσουμε και να μαζικοποιήσουμε το σωματείο μας, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα. Κανένας  να μην είναι μόνος του απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Προχωράμε αποφασιστικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία!

Διεκδικούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τον πλούτο που εμείς παράγουμε:

Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας * Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους * Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας * Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς * Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ