Αποφάσεις του Δ.Σ κατά τη συνεδρίασή του στις 22/5/2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε  στα γραφεία του σωματείου την Κυριακή 22 Μάη 2016, για μια πρώτη εκτίμηση για τις πρόσφατες τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις και την συνέχιση της δράσης το επόμενο διάστημα.

Τονίστηκε ότι έπεσαν στο κενό οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα χωρίς να κουνιέται φύλλο. Έφεραν την Πρωτομαγιά κολλητά με τη αργία του Πάσχα, έφεραν ξαφνικά το νομοσχέδιο για ψήφιση, προσπάθησαν, με ό,τι μέσο έχουν, να εκβιάσουν, να παραπλανήσουν, να ενσωματώσουν το εργατικό κίνημα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Οι μεγάλες μάχες που δόθηκαν δεν πήγαν χαμένες. Η αγωνιστική κλιμάκωση και προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης που προηγήθηκε συνέβαλλε καθοριστικά ώστε αρκετοί συνάδελφοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για άμεση κινητοποίηση. Οπλισμένοι με τις αποφάσεις του σωματείου για 48ωρη απεργία, αξιοποίησαν το λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους για να οργώσουν τους χώρους δουλειάς και να φτάσει το κάλεσμα της απεργίας σε κάθε εργαζόμενο.

Η απεργία αυτή ήταν σταθμός μιας περιόδου με μεγάλες απεργιακές μάχες, συλλαλητήρια και πλούσια δραστηριότητα, που καθήλωσε για έξι μήνες την επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ και κουρέλιασε το κλίμα συναίνεσης που προσπαθεί να επιβάλει. Δημιούργησε προϋποθέσεις για κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων. Κίνησε διαδικασίες σε χώρους δουλειάς, έβαλε στη μάχη εργαζόμενους, συνέβαλε στην πορεία αλλαγής των συσχετισμών εκθέτοντας τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες τόσο για την ακύρωση των όσων έχουν περάσει όσο και για τη απόκρουση των νέων. Αποτελεί παρακαταθήκη το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Συνεχίζουμε τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς απέναντι στις επιθέσεις που εξαπολύουν οι μεγαλέμποροι. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση στο σωματείο, το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, παραμερίζοντας τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Το σύνθημα “χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” να αποτελέσει οδηγό στους αγώνες που έρχονται ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες στη Γενική Συνέλευση για την εκτίμηση της απεργιακής μάχης και το σχεδιασμό της αγωνιστικής δράσης την Κυριακή 5 Ιούνη στις 6.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.