ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Το κλαδικό σου σωματείο σε καλεί να κάνεις δική σου υπόθεση την επιτυχία της απεργίας στο εμπόριο στις 24 Ιουνίου και 15 Ιουλίου. Να δυναμώσει η πάλη για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας για τους εμποροϋπάλληλους άλλα και για όλους τους εργαζόμενους. Αγώνας ενταγμένος στις δικές μας ανάγκες για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Η εργοδοσία και η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι έρχεται η ανάπτυξη και το τέλος των μνημονίων. Η πραγματικότητα όμως που διαμορφώνεται στους εργασιακούς χώρους, μας αποδεικνύει κάθε μέρα ότι η ανάπτυξη τους περνά πάνω από τα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων.

Ανοικτά μαγαζιά 7 ημέρες την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Μισθοί των 400 και 500 ευρώ. Συνάδελφοι μέσω δουλεμπορικών γραφείων με σύμβαση μήνα ανάλογα με το «φόρτο» εργασίας. Τα σπαστά ωράρια που δεν σε αφήνουν να προγραμματίσεις τίποτα. Μόνιμη πίεση για να πιαστούν οι στόχοι της εργοδοσίας λες και μοιραζόμαστε τα κέρδη. Το «τυράκι» των πριμ που δεν λύνει τα οξυμένα και πάγια προβλήματα του εργαζόμενου για στέγαση και σίτιση. Και σε όλα θα προσθέσουμε τα εργατικά ατυχήματα και τις εργατικές ασθένειες που μας σακατεύουν.

Είναι μια κατάσταση που την βιώνουμε όλοι μας και έχει την σφραγίδα τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια κατεύθυνση βέβαια εντάσσονται και οι αποφάσεις της ΕΕ που επιτάσσουν την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και το κλείσιμο των μικρομάγαζων. Απόφαση της ΕΕ είναι και η εφαρμογή των ελαστικών μορφών πάλης.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων και κοροϊδία. Αυτό υποδεικνύει και η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την πρόταση νόμου 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις επικαλούμενη «προβλήματα συνταγματικότητας», «νομικές ασάφειες» και χαρακτηρίζοντας «ευχολόγιο» τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Από κοντά βέβαια και η υποκρισία από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, που πρωτοστάτησαν στο μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο.

Αυτή είναι η ανάπτυξη και το τέλος των μνημονίων. Ανάπτυξη για τους μονοπωλιακούς ομίλους που θα πατά πάνω στα συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Πρέπει λοιπόν σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να ανατρέψουμε την κατάσταση. Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι ο ανυποχώρητος αγώνας με επίκεντρο τις δικές  μας ανάγκες με υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται θυσίες, όχι όμως για την εργοδοσία αλλά για το δικαίωμα στην ζωή και την εργασία. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη που λέει ότι είναι πολυτέλεια σήμερα για τον εργαζόμενο το θέατρο και ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία των παιδιών μας. Θέλουν να διαγράψουμε από τη μνήμη μας ότι υπήρχαν δικαιώματα που ήταν κατοχυρωμένα για δεκαετίες. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι ζούμε στο 2018, όπου η τεχνολογία και οι ικανότητες των εργαζομένων καλπάζουν, αλλά η ζωή μας γίνεται χειρότερη.

Για εμάς τους εργαζόμενους στον Πειραιά, η απεργία των εργαζόμενων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, κόντρα σε εργοδοσία, κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους, μας δείχνουν την πραγματική δύναμη του εργάτη. Συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο απαίτησαν και κέρδισαν καταρχήν την ένταξη τους στα ΒΑΕ και το ξεκίνημα διαπραγμάτευσης κλαδικής ΣΣΕ. Οι λιμενεργάτες απέδειξαν ότι μπορούμε και πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι. Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Απέδειξαν την δύναμη των εργατών απέναντι σε ένα τεράστιο μονοπώλιο, που μπορεί να σπάει την εργοδοτική τρομοκρατία, να βάζει πλώρη για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

 Παλεύουμε για:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με την διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
  • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας
  • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεικές οικογένειες
  • Συμμετέχουμε στην Απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 10:30 στην πλατεία στο Μοναστηράκι
  • Παίρνουμε μέρος στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Κυριακή 8 Ιουλίου, στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά