Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία 4 Φλεβάρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, νέες και νέοι

Τις επόμενες μέρες και ώρες ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση μάχης απέναντι στο πόλεμο που έχει κηρύξει κυβέρνηση-κεφάλαιο-Ε.Ε. με αιχμή το ασφαλιστικό. Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει συντριπτικό πλήγμα στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στην πρόνοια.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Καλούμε κάθε συνάδελφο σε απεργιακό ξεσηκωμό. Να γίνει κατανοητό ότι η επίθεση που δεχόμαστε δεν σηκώνει κανένα εφησυχασμό, καμιά παρερμηνεία. Πρόκειται για μια ριζική ανατροπή, για ένα νέο έγκλημά, που μετατρέπει στην ουσία την κοινωνική ασφάλιση σε ιδιωτική ασφάλιση και ατομική υπόθεση.
Η κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συντάξεις. Αφορά το σύνολο της ζωής μας, συνδέεται με την προστασία της μητρότητας, τα επιδόματα, άδειες, τις επαγγελματικές ασθένειες, τα εργατικά ατυχήματα, αφορά το δικαίωμα μας σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εμάς και τα παιδιά μας.
Στον κλάδο του εμπορίου, αντιμετωπίζουμε καθημερινά την όλο και πιο σκληρή επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας μέσα από την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. Σε πλήρη εξέλιξη είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι ʺΛΕΥΚΕΣ & ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣʺ. Η απλήρωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς, οι υπερωρίες είναι καθημερινό φαινόμενο, η δουλειά σε 2 και 3 πόστα είναι πραγματικότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων στα μεγάλα Σουπερ Μαρκετ, στις αποθήκες, τα πολυκαταστήματα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την ορθοστασία, τα βάρη, τις αλλαγές θερμοκρασίας σε χώρους που υπάρχουν ψυγεία και καταψύξεις, τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα που θερίζουν. Έρχονται να προστεθούν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, τα οποία καταργούν κάθε υποχρέωση του εργοδότη αλλά και του κράτους για προστασία και περίθαλψη στους εργασιακούς χώρους. Οι εργαζόμενοι θα σακατεύονται καθημερινά στον χώρο εργασίας για τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, χωρίς κανείς να τους εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα, απαραίτητες εξετάσεις και θεραπεία.
Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για τις χιλιάδες γυναίκες στον κλάδο, που είναι και η πλειονότητα. Κανείς δεν εξασφαλίζει την προστασία της μητρότητας μέσα από την παροχή επιδομάτων μητρότητας και λοχείας, τις απαραίτητες άδειες, τη δωρεάν πρόσβαση σε ειδικευμένες εξετάσεις σε περίοδο εγκυμοσύνης. Κανείς δεν εξασφαλίζει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα παιδιά μας. Με βάση την ανταποδοτικότητα του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, η ασφάλιση των παιδιών μας θα εξαρτάται από την πρόσθετη εισφορά μας στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ωρομίσθιες συμβάσεις, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το μειωμένο ωράριο, τα voucher, τα ΕΣΠΑ, που είναι η πάγια τακτική των μεγαλοεργοδοτών για την απασχόληση νέων εργαζομένων, στην ουσία αποκλείουν την νέα βάρδια των εργαζόμενων από το δικαίωμα στη σύνταξή και την ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι στα Σουπερ Μάρκετ, στα μεγάλα πολυκαταστήματα, συνολικά στον κλάδο, να μην συμβιβαστούμε με συντάξεις πείνας μετά από 30 και 40 χρόνια δουλειάς, με την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Οι νέοι εργαζόμενοι στον κλάδο να μην συμβιβαστούν με την ιδέα ότι δεν θα πάρουμε σύνταξη ποτέ, να μην συμβιβαστούν με τις πετσοκομμένες υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας.
Η πάλη σήμερα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης, μόνιμη και σταθερή δουλειά, Κυριακή υποχρεωτική Αργία είναι αγώνας άρρηκτα δεμένος με αυτόν για αυξήσεις στις συντάξεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ, 11:00 πμ, ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΟ ΔΣ