1η Μάη Απεργία

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 22/04/2024

ΟΛΟΙ στην απεργία την Πρωτομαγιά

 

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση,
στις 10:30 π.μ. στο Πασαλιμάνι.

 

 Συναδέλφισσα – συνάδελφε,

Η απεργία της Πρωτομαγιάς δίνει απάντηση σε όσους μας θέλουν σκλάβους τον 21ο αιώνα. Κάτω από τις οδηγίες της Ε.Ε. τις οποίες στηρίζουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, οργιάζουν τα ωράρια λάστιχο, η νομιμοποίηση του 13ωρου, η 6ήμερη εργασία, η δουλειά τις Κυριακές.

1η του Μάη και προχωράμε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο το 1886, οι 11 νεκροί εργάτες στο Πασαλιμάνι το 1923, οι 200 εκτελεσμένοι αγωνιστές στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που θυσιάστηκαν για το «Δίκιο του Εργάτη», για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουμε τα λάβαρα του αγώνα και τιμούμε αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή μας.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία – είναι Απεργία!
Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί.

Δίνουμε συνέχεια στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, όπου συνάδελφοι από πολλούς χώρους έκαναν το βήμα να απεργήσουν και έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης, ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσουμε τη ζωή μας.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπως του Βασιλόπουλου του Σκλαβενίτη, του My Market και τις υπόλοιπες, απαίτησαν να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών ωραρίων, των 4ωρων, των 6ωρων, της δουλειάς 6 μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό, να καταργηθεί η δουλειά την Κυριακή. Απαίτησαν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις και καθορισμό των δικαιωμάτων μας σε αυτή, βάζοντας τέλος στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, που όλο και εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Οι συνάδελφοι στα Allou Fun Park που απάντησαν με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία απαιτώντας να πληρώνονται στην ώρα τους και να μην παρακαλάνε για τα δεδουλευμένα τους.

Αυτή η «πρόοδος» των επιχειρηματικών ομίλων, που ευαγγελίζονται το πολιτικό τους προσωπικό, η Ε.Ε.,  το ΝΑΤΟ, έχει πατήσει πάνω στις δικές μας πλάτες και στα άψυχα κορμιά παιδιών και αμάχων, που αφήνουν πίσω οι πολεμικές τους μηχανές. 75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και προς όφελος των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, σήμερα εμπλέκουν τη χώρα σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, απέναντι στους λαούς της Ουκρανίας, της Παλαιστίνης και όπου αλλού τα συμφέροντά τους ορίσουν.

Την ίδια ώρα εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς πείνας, μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, πατώντας στα τσακισμένα μας δικαιώματα, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειά που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας.

Γι’ αυτό ενώνουμε τη γροθιά μας, με όλους τους εργαζόμενους στις χώρες της Ε.Ε. σε όλον τον κόσμο, που βγαίνουν μαζικά στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

 

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας,
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023,
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους,
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής και μνήμης, είναι μέρα αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Η Πρωτομαγιά είναι Απεργία.
Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.