Συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 18:30
Εργατικό Κέντρο Πειραιά
(Ομηρίδου Σκυλίτση 19)

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Σε καλούμε να συμμετέχεις στην Γενική Συνέλευση του σωματείου για να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε την απάντηση μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Με την εργοδοσία να  αυξάνει την εντατικοποίηση, την δουλειά όποτε, όπου και όσο θέλει, η μόνη επιλογή για τον εργαζόμενο είναι η αντεπίθεση.

Παίρνουμε απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη δίνοντας απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που γεννά φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση και πολέμους, που αφήνει το λαό να ξεπαγιάζει για να ζεσταίνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να συζητήσουμε και να βάλουμε σχέδιο και στόχο σε κάθε εργασιακό χώρο, πως ακόμα περισσότεροι θα κάνουμε το βήμα να οργανωθούμε στο σωματείο μας, να κινητοποιηθούμε, να συγκροτήσουμε απεργιακές επιτροπές, να απεργήσουμε.

Κανένας παγωμένος – Κανένας πεινασμένος – Κανένας μόνος του

Είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων μας, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, το σχέδιο κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, να ανταλλάξουμε σκέψεις τόσο πάνω στο σχέδιο όσο και στο πως θα αναπτύξουμε τον αγώνα για την υπογραφή της, τι πρωτοβουλίες θα πάρουμε. Κλαδική συλλογική σύμβαση σημαίνει ασπίδα για όλους μας, που θα κατοχυρώνει μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις, επιδόματα, ωράρια εργασίας, μέτρα προστασίας της μητρότητας, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας.

Γιατί δεν μπορούμε να ζούμε με μισθούς των 400 και 500 ευρώ που δεν φτάνουν να καλύψουμε ούτε βασικές μας ανάγκες. Το ρεύμα, το supermarket, το ενοίκιο, τα πάντα έχουν πάρει την ανηφόρα και μόνο οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια.

Γιατί δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με 4ώρες και 6ώρες συμβάσεις εργασίας, με ωράρια σπαστά, από πόστο σε πόστο και σε εξοντωτικούς ρυθμούς. Με χρονοδιαγράμματα και στόχους ανέφικτους, με προγράμματα και ωράρια που αλλάζουν συνεχώς ακόμα και κατά την διάρκεια της εργασίας μας. Το ρεπό, η Κυριακή Αργία, το 8ώρο ουσιαστικά ισοπεδώνονται.

Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Δυο μήνες μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και τις μεγαλοστομίες τις κυβέρνησης περί “επανάστασης στην αγορά εργασίας”, “εγγύησης και σεβασμού του ωραρίου και των υπερωριών” και άλλα τέτοια, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι μέσα στους χώρους ισχύει ο άγραφος νομός της εργοδοσίας και βασιλεύει η εργοδοτική ασυδοσία. Ότι η επίθεση στα δικαιώματα μας έχει ενταθεί, η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο. Ότι όλα αυτά τροφοδοτούνται και ενισχύονται από τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν την υπογραφή όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων. Νόμων που έχουν τσακίσει το 8ώρο, τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, την Κυριακάτικη Αργία, που απογειώνουν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Την ίδια στιγμή οι μεγαλέμποροι έχουν σκάσει από τα κέρδη. Τα νούμερα που διαβάζουμε σε πλήθος δημοσιευμάτων ζαλίζουν άλλα και μας εξοργίζουν:

 • Όμιλος Σκλαβενίτης: 3,98 δις ευρώ τζίρος το 2021, επενδύσεις σε νέα καταστήματα, σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, υποδομών κ.α.
 • Κωτσόβολος: 654 εκ. ευρώ τζίρος έως τον Απρίλιο του 2021, επενδύσεις ύψους 13.2 εκ, με πλάνο οι επενδύσεις να φτάσουν την επόμενη διετία σε 26 εκ.
 • Μασούτης: ετήσιος τζίρος άνω των 1,1 δις
 • Market In: τζίρος 370εκ. ευρώ, σχέδιο εξαγοράς μικρότερων αλυσίδων.
 • ΠΛΑΙΣΙΟ: τζίρος 192,2 εκ. ευρώ το ά εξάμηνο του 2022. Ταμειακά διαθέσιμα 14,1 εκ. ευρώ.

Είναι ένα μικρό δείγμα που επιβεβαιώνει ότι αυτοί θησαυρίζουν χωρίς να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι και εμείς γονατίζουμε από την ένταση της εκμετάλλευσης και αγκομαχάμε για να τα φέρουμε βόλτα.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε μπροστά! Η οργή και η αγανάκτηση που δικαιολογημένα νιώθουμε για όσα ζούμε να γίνει αγώνας διεκδίκησης όλων όσων σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι. ‘Όλων όσων μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας τους και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπορούμε με όπλο το σωματείο μας, τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας, να κάνουμε εμείς δύσκολο τον χειμώνα σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Να απορρίψουμε πρώην και νυν επίδοξους σωτήρες που μας πιπιλίζουν το μυαλό για λύσεις με εμάς στην απ’ έξω, που μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με ψίχουλα και με κυνισμό μας λένε ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργασίμου χρόνου. Καθορισμένο ωράριο με βάση την Συλλογική Σύμβαση.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
 • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
 • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
 • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγράφη χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 Οκτωβρίου

 στις 18:30  στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Το Δ.Σ.