Ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό

Με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η εργοδοσία στο χώρο των supermarket αξιοποιώντας το κλίμα φόβου και την ανησυχία των πολιτών εντείνει την επίθεση  σε βάρος των χιλιάδων εργαζόμενων στα καταστήματα  και τις αποθήκες αυτών, με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών της. Ήδη σε πάρα πολλά καταστήματα και αποθήκες, μέλη μας, καταγγέλλουν το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε σε ανάκληση αδειών και  ρεπό, επιβάλλει 10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση..

 Από την άλλη ούτε συζήτηση για μετρά ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων εκτός από γενικόλογες οδηγίες, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Στην πράξη κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί και οι κανόνες υγιεινής είναι διάτρητοι. Στα s/m, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος, που εξυπηρετούν χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά, οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς να παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα συχνής χρήσης αντισηπτικών σκευασμάτων, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι απαγορεύουν σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να χρησιμοποιούν μάσκα για λόγους αισθητικής και για αποφυγή πρόκλησης πανικού!

 Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και να μην νοσήσουμε από τον κορωνοϊό ή την εποχιακή γρίπη, την υπερκόπωση δεν την γλυτώνουμε. Η περαιτέρω εντατικοποίηση, που ούτως ή άλλως υπάρχει λόγω του μειωμένου προσωπικού, θα επιβαρύνει επιπλέον την υγεία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχουμε βιώσει στα capital controls αλλά και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης με πολλούς συναδέλφους να καταπονούν τον οργανισμό τους, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία.

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, να μας ενημερώσουν για ζητήματα που χρίζουν άμεσης παρέμβασης και λήψης επιπλέον μέτρων. Να απαιτήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε να μην  καταπατηθεί κανένα μας δικαίωμα, να διεκδικήσουμε την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και την δημόσια και δωρεάν υγεία.

Απαιτούμε :

  • Να τηρηθούν στο ακέραιο τα ωράρια των εργαζομένων.
  • Να πληρωθούν οι επιπλέον ώρες απασχόλησης με τις ανάλογες προσαυξήσεις για την υπερεργασία και την υπερωρία. Να μην γίνει συμψηφισμός με χρωστούμενες ώρες.
  • Να εξασφαλιστεί  το 12ωρο ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών.
  • Να διασφαλιστούν οι άδειες και τα ρεπό.
  • Να προσλάβουν προσωπικό και να τροποποιήσουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρης(με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα)για όποιους συναδέλφους το επιθυμούν.
  • Να ενημερωθούν με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι για την πρόληψη και προστασία από την μετάδοση του ιού.
  • Να παρέχει στους εργαζόμενους η εργοδοσία, αντισηπτικά και σαπούνια, στο χώρο εργασίας και όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.

Το ΔΣ