Διακήρυξη ΔΑΣ για τις Εκλογές του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του Σωματείου μας 24 Νοεμβρίου με 1 Δεκεμβρίου

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το δυνάμωμα της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας θα δώσει νέα δύναμη στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων στο Πειραιά, στον αγώνα που δίνουμε για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Στηρίζοντας την ΔΑΣ δυναμώνεις τον αγώνα για να σταματήσουμε τις επιδιώξεις τις εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, που καθημερινά παίρνουν μέτρα στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να βάλουμε πλώρη για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων

Η περίοδος που διεξάγονται οι εκλογές του σωματείου μας χαρακτηρίζονται από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει «γη και ύδωρ» στην μεγαλοεργοδοσία. Με την ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, καταργεί επί της ουσίας τις συλλογικές συμβάσεις αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές  και οι συμβάσεις ενώσεων προσώπων. Μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου και της ηλεκτρονικής ψήφου, επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, δημιουργώντας νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας ενώ ανοίγουν την πόρτα στην εργοδοσία για να ξέρει ποιός έχει επαφή με το σωματείο. Μπροστά στην νέα επίθεση του κεφαλαίου μέσω και της νέας κυβέρνησης, επιδιώκουν να αποκόψουν τους εργαζόμενους από τα σωματεία τους, να μην σηκώσουν κεφάλι, στην προσπάθεια που κάνει σήμερα το εργατικό κίνημα συνολικά για την ανασύνταξή του. Για αυτό χτυπάνε τις συλλογικές διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων που αποτελούν το κύτταρο της συνδικαλιστικής δράσης, γιατί θέλουν σωματεία που θα ευθυγραμμίζονται στις επιταγές της εργοδοσίας και του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ανάπτυξή τους γκρεμίζει ότι άφησε όρθιο η κρίση τους

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο βιώνουν καθημερινά την «ανάπτυξη» τους. Την ίδια στιγμή που οι μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου γιγαντώνονται, οι εμποροϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι βλέπουμε να τσακίζονται συνεχώς τα δικαιώματά μας. Η Κυριακάτικη αργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ωράρια λάστιχο, χωρίς διάλλειμα, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες για εμάς και τις οικογένειές μας.

Οι εξελίξεις στον Πειραιά, με το master plan της COSCO, αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου, να μετατρέψει το λιμάνι σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, με μειωμένα δικαιώματα σε ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όποιον εργάζεται εκεί, έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κινεζικού μονοπωλίου. Οι  εξελίξεις αυτές μόνο βάρη και προβλήματα φορτώνουν το λαό. Είμαστε αντίθετοι στους σχεδιασμούς της COSCO γιατί γίνονται για την κερδοφορία της και όχι για τα συμφέροντα του λαού.

Οι εργαζόμενοι στα εμπορομάγαζα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στις εταιρείες, δεν μπορούμε να περιμένουμε την λύση στα προβλήματά μας από τους καπιταλιστές. Λύση είναι η πάλη εναντίον τους, ενάντια στα κέρδη τους, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Γιατί ότι κερδίζουν το κλέβουν από τον δικό μας κόπο, τον δικό μας ιδρώτα.

Η απάντηση βρίσκεται στο δυνάμωμα του σωματείου μας, στην οργάνωση της αντεπίθεσή μας. Για αυτό συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, ψηφίζουμε την ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες, ισχυροποιούμε το κλαδικό μας σωματείο. Γιατί χρειαζόμαστε σωματείο που να αποκαλύπτει τις εξελίξεις, να παίρνει μέτρα, να οργανώνει την πάλη μας. Με την Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο τιμόνι του σωματείου:

 • Καταφέραμε, το σωματείο μας, να είναι αποκούμπι και καθημερινός σύμμαχος για τους συνάδελφους στα καταστήματα του Πειραιά
 • Μπήκαμε μπροστά για να πληρωθούν και να ασφαλιστούν στην ώρα τους εκατοντάδες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι συνάδελφοι
 • Με την παρέμβασή μας ανακλήθηκαν τρομοκρατικές απολύσεις και δυσμενείς μεταθέσεις όπως στα Hondos
 • Ακυρώσαμε τις επιδιώξεις της εργοδοσίας για δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες όπως στον Σκλαβενίτη
 • Με την ενεργή μας συμμετοχή στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) οργανώσαμε από κοινού την πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Δώσε απάντηση στην συνδικαλιστική μαφία

Το δυνάμωμα του σωματείου, η εκπροσώπηση της ΔΑΣ με περισσότερους αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί βήμα ανασύνταξης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στις διαδικασίες απαξίωσης από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η μεγαλύτερη εκπροσώπηση των δυνάμεων της ΔΑΣ, ως μέρος των δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ. θα εμποδίσει τον εκφυλισμό που έχουν οδηγήσει οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και της Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ/ Βασιλόπουλου, σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ προσπαθώντας να βάλουν την εργοδοσία μέσα στα σωματεία μας. Εμείς λοιπόν απαντάμε με ενίσχυση της ΔΑΣ παντού. Απέναντι στην προσπάθεια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να βάλουν εργοδότες, Διευθυντές και Περιφερειακούς των Σούπερ Μάρκετ στις συνδικαλιστικές ενώσεις, όπως την Περιφερειακό του My Market που ζητούσε από τους εργαζόμενους να χαμογελούν για τα 300€, απαντάμε με σωματεία εργατών που θα είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας.

Δυναμώνουμε το Σωματείο μας – παλεύουμε για:

 • 8ωρο – 5ημερο – 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κανένας εργαζόμενος µε κάτω από 751 ευρώ! Υπογραφή τώρα Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας µε ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζόμενων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
 • Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που να γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα.
 • Καθορισμός καθηκόντων & πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων.
 • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς: Εργονομικά ταμεία, σκαμπό στις ταμίες, κατάλληλο εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα µε το πόστο εργασίας, παπούτσια ασφαλείας, συντήρηση μηχανημάτων.
 • Φοιτητικές άδειες µε αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.
 • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
 • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας.
 • Αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα ασφάλειας σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες.