Απεργία 14 Νοέμβρη

Απεργία 14 Νοέμβρη

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να μας πείσει ότι τέλειωσαν τα βάσανα και οι θυσίες για τους εργαζόμενους, τους νέους, του συνταξιούχους. Ότι πλέον η οικονομία είναι σε πορεία ανάπτυξης, ότι θα έχουμε επενδύσεις και επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό που αποκρύπτουν είναι ότι η ανάπτυξή τους θα γίνει πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με κύριο άξονα την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτό μαρτυρά και η εφαρμογή του Νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου  από την σημερινή κυβέρνηση που ψηφίστηκε απο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ένωση Κεντρώων. Είναι ο νόμος που καταργεί τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοσίας – εργαζομένων και ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ουσιαστικά διαμορφώνει το ύψος του κατώτερου μισθού με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή με βάση τα συμφέροντα των εργοδοτών και όχι των δικών μας αναγκών.

Η μόνη απάντηση για εμάς είναι η οργάνωση του αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, η κάλυψη των αναγκών μας, η υπογραφή ΣΣΕ. Φέρνουμε στο επίκεντρο τα δικά μας αιτήματα. Βάζουμε εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που επιδιώκει να σταματήσει κάθε διεκδίκηση, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Βάζουμε εμπόδια στην επιδίωξη που έχουν να αποδεχτούμε το «ο γέγονε γέγονε», το περασμένα ξεχασμένα. Θέλουν να μάθουμε να ζούμε με τα ψίχουλα που μας πετούν από το τραπάεζι τους, την ίδια ώρα που μας αρπάζουν όλο το φαΐ.

Δεν συμβιβαζόμαστε, 14 Νοέμβρη απεργούμε

Στις 14 Νοεμβρίου απεργούμε μαζικά δίνοντας απάντηση στην λογική του τίποτα δεν γίνεται, της απογοήτευσης, του μικρότερου κακού. Με αισιοδοξία και μαχητικότητα εμπνεόμαστε από τον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες της Cosco που έδειξε στους εργαζόμενους του Πειραιά, ότι όταν ο εργαζόμενος μπαίνει μπροστά, συσπειρώνεται στο σωματείο του, διεκδικεί τον πλούτο που παράγει, αποδεικνύεται ο εργάτης ο ισχυρός και όχι το μεγαθήριο της COSCO.

Δίνουμε δυναμική απάντηση σε όσους μας θέλουν συνένοχους στο μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας

Οι εξελίξεις στο χώρο του εμπορίου είναι αποκαλυπτικές για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν μέρα με την μέρα στους χώρους δουλειάς.

 • Ο όμιλος Folli Folie είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πως μια πολυεθνική τέτοιου διαμετρήματος μπορεί μέσα σε ένα βράδυ να γίνει «προβληματική», δημιουργώντας ανασφάλεια στους εργαζόμενους για την επόμενη μέρα, την απειλή της απόλυσης
 • H εντατικοποίηση και οι απειλές για μετάθεση εργαζομένων στην ΑΒ Βασιλόπουλος είναι μια ακόμα μέθοδος της εργοδοσίας για να αυξήσει την κερδοφορία της και να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους
 • Τα δουλεμπορικά γραφεία που εξασφαλίζουν πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα καταργώντας ότι έχει μείνει από τις κατακτήσεις των αγώνων της εργατικής τάξης το συναντάς σε μια σειρά εργασιακούς χώρους όπως η Leroy Merlin.
 • Τα εργατικά ατυχήματα, η απλωσιά και η μαύρη εργασία από την άλλη είναι μερικά παραδείγματα από την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργοδοσίας στο κλάδο μας, προϊόν όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κανένας εργαζόμενος μόνος

Οι εργαζόμενοι στις σημερινές συνθήκες έχουμε μόνο μια επιλογή για να μην είμαστε έρμαια των αντεργατικών πολιτικών που μας γονατίζουν για τα κέρδη του κεφαλαίου. Η επιλογή μας είναι να περάσουμε στην αντεπίθεση, οργανωμένα και συλλογικά. Να δυναμώσουμε και να μαζικοποιήσουμε το σωματείο μας, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα. Κανένας  να μην είναι μόνος του απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την απάντηση μας σε κυβέρνηση και εργοδοσία μέσα σε κάθε χώρο με την απεργία στις 8 Νοεμβρίου. Συμμετέχουμε μαζικά στην Γενική Συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 18:00

Παλεύουμε για:

 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο Κλάδο με κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε παιδικούς σταθμούς, στις δομές υγείας
 • Μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης
 • Δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα σε νερό και ενέργεια
 • Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ