21 Σεπτέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 12/09/2023

Κλιμακώνουμε την απάντηση μας στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ με απεργία στις 21 Σεπτέμβρη

Η κτηνωδία του επιτελικού κράτους, της Ελλάδας 2.0 δεν έχει τέλος. Το έγκλημα στην Θεσσαλία  και σε άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να πάρει απάντηση από όλους μας. Δεν μας πείθουν όταν λένε ότι ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Τα ίδια μας έλεγαν και με τις φωτιές. Κυβέρνηση – Περιφέρεια και Δήμος έχουν ακέραια την ευθύνη αφού τόσα χρόνια δεν έκαναν ότι χρειαζόταν για να προστατευτούν οι περιουσίες χιλιάδων συνανθρώπων μας και πολύ περισσότερο η ίδια η ζωή.

Άραγε φταίει η κλιματική αλλαγή που η Περιφέρεια Αττικής, με βάση το προϋπολογισμό της, θα κάνει 40 χρόνια για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που έχει για αντιπλημμυρικά έργα; Αντίστοιχα, φταίει η κλιματική αλλαγή για το γεγονός ότι έχουν υποστελεχώσει τα δασαρχεία σε όλη την Ελλάδα;

Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει κάθε μέρα ότι αυτή η πολιτική που μετράει κέρδη και ζημιές, έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την ζωή του εργαζόμενου. Γιατί το ίδιο το κράτος που από την μία μεριά γίνεται ικανό στο να εξυπηρετεί τα συμφέρονται των λίγων (ν/σ για δουλειά μέχρι τα 74, 13 ώρες δουλειά με μισθούς πείνας), από την άλλη μεριά γίνεται ανίκανο στο να προστατέψει την ζωή, το σπίτι, το χωράφι του λαού.

Για τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες η ζωή και η περιουσία του λαού, μπαίνουν στο ζύγι κόστους οφέλους. Είναι η ώρα θλίψη και η οργή να γίνει αγώνας και οργάνωση για την υπεράσπιση της ζωής μας κα τα δικά μας συμφέροντα.

Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε υλικά με βάση τον κατάλογο που έχουμε δώσει στην δημοσιότητα ώστε να σταλεί και άλλο φορτίο αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία.

Όχι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή που ο κόσμος πνίγεται, καίγεται, δολοφονείται, η κυβέρνηση φέρνει στην βουλή ένα ν/σ το οποίο φιλοδοξεί να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώμα στην ξεκούραση και με μισθούς πείνας. Με τον μανδύα του φιλεργαστικού, προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα γίνονται για τον εργαζόμενο και το δικαίωμα του για εργασία πέρα από το 8ωρο. Στην πράξη αποδεικνύει ότι ο μισθός πλέον δεν φτάνει πάνω από 15 μέρες.

Με βάση το ν/σ που έχει κατατεθεί:

 • Με την νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας, η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα των εργοδοτών να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα,
 • Φέρνει τις νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης , όπως αυτές των «μηδενικών» ορών και «κατά παραγγελία». Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.
 • Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό το άρθρο απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα η απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης, είναι άκυρη, με εξαίρεση από τον εργοδότη ότι συντρέχει σπουδαίος λόγος.
 • Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.
 • Ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με το δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.
 • Ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα στο διάλλειμα κατά την εργασίας στην απασχόληση των 13 ωρών την ημέρα με δεδομένο ότι το διάλειμμα εργασίας – με το νόμο Χατζηδάκη – βγήκε εκτός του ωραρίου εργασίας
 • Ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο να περάσουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.
Όλοι στην απεργία των συνδικάτων, την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Απέναντι στην επιδίωξη τους να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για να μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα, κλιμακώνουμε τον αγώνα και την διεκδίκηση μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Προετοιμάζουμε την απεργιακή μας απάντηση στις 21 Σεπτέμβρη.

Διεκδικούμε :

 • Να αποσυρθεί το ν/σ τερατούργημα
 • Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
 • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων
 • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες
 • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.
Όλοι στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά