Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11:30, στα Προπύλαια. Πορσυγκέντρωση Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Στις 10:00, στον Ηλεκτρικό του Πειραιά.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 12/03/2023

Γενικός Ξεσηκωμός. Δίνουμε συνέχεια στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη την χώρα, απαιτώντας το έγκλημα των Τεμπών να μην συγκαλυφθεί, δίνοντας την υπόσχεση μας σε όσους επλήγησαν από αυτή την τραγωδία, να γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών.

Την Πέμπτη 16 Μάρτη απεργούμε γιατί δεν δεχόμαστε να χάνονται ανθρώπινες ζωές στον βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν έφταιγε η κακιά η ώρα. Το έγκλημα αυτό ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που στην λογική του κόστους – οφέλους απαξίωσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο για να το πουλήσουν όσο – όσο στον «μεσσία» – επενδυτή, θυσίασαν την ασφάλεια στις σιδηροδρομικές μεταφορές γιατί δεν έφερνε κέρδος και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς.

Είναι η ίδια πολιτική κόστους – οφέλους που τσακίζει τους εμποροϋπαλλήλους, γιατί θεωρούνται κόστος ο μισθός μας και τα μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς. Αποτέλεσμα; Στα μισά του μήνα έχει τελειώσει ο μισθός και παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι επαγγελματικές ασθένειες (προβλήματα στην μέση, μυοσκελετικά κ.α.) και τα ατυχήματα από την εντατικοποίηση.

Καθοδηγητής του εγκλήματος η ΕΕ

Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων είχε σαν αποτέλεσμα, μόνο το 2021 να καταγραφούν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων, ενώ μόνο το 13% περίπου των διαδρόμων του κεντρικού δικτύου σε επίπεδο ΕΕ λειτουργούσε με εγκατεστημένο σύστημα τηλεδιοίκησης.

Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κράτος παρεμβαίνει άμεσα μόνο όταν είναι να διασφαλίσει τα κέρδη των εργοδοτών. Για αυτό βγάζει παράνομες τις απεργίες μέσα σε λίγες ώρες, μοιράζει λεφτά στους επιχειρηματικούς ομίλους με διαδικασίες fast truck, πλειστηριάζει σπίτια μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν θα τους επιτρέψουμε να συγκαλύψουν το έγκλημα.

Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”. Η γνωστή πλέον έκφραση “πάμε και όπου βγει” είναι η ανομολόγητη συνήθεια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών. Το κέρδος είναι η αιτία που οι επιχειρηματικοί όμιλοι αδυνατίζουν την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας, το κέρδος είναι αιτία που η πανδημία έγινε ευκαιρία για λίγους, το κέρδος είναι η αιτία που στο όνομα του οι εργοδότες έχουν καταρρίψει τα στοιχειώδη μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Τα λεγόμενα πρωτόκολλα υγείας στην πανδημία που άνοιγαν και έκλειναν ανάλογα τις δυνατότητες κερδοφορίας των επιχειρηματιών του τουρισμού, είναι νωπά στη μνήμη. Για τον ίδιο λόγο ονόμαζαν «πολυτέλεια» τη δημιουργία ΜΕΘ, έκλειναν δημόσια νοσοκομεία.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Την Πέμπτη απεργούμε για τις ζωές μας απαιτώντας συλλογική σύμβαση εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες μας σε μισθό, να ορίζει ειδικότητες, να διασφαλίζει τα ωράρια – ρεπό και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς.

Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές, θα βουλιάξουμε για άλλη μια φορά την χώρα. Δεν θα παίζουμε την ζωή μας κορώνα γράμματα για την κερδοφορία τους, ούτε στα τρένα, ούτε στους χώρους δουλειάς, ούτε στα Νοσοκομεία , ούτε πουθενά.

  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!

Το Δ.Σ.