Στη νέα βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση απαντάμε με απεργία

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο πακέτο μέτρων στη βουλή κλείνοντας τις τελευταίες εκκρεμότητες για το κεφάλαιο. Μεταξύ άλλων, με τη μορφή του πολυνομοσχεδίου, έχουμε τη συνέχεια της προσπάθειας χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, νέες παρεμβάσεις για την προστασία των τραπεζικών ομίλων με αιχμή τα «κόκκινα» δάνεια, νέα μείωση του αφορολόγητου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεχάσουν ό,τι έχασαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να χαρακτηρίσει «παθογένειες» τα δικαιώματα μας αυτά.  Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο και το νόημα του αφηγήματος της κυβέρνησης για «έξοδο από τα μνημόνια» και «δίκαιη ανάπτυξη», να συμβιβαστούμε με τους μισθούς πείνας, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και όλων των αργιών, την απλήρωτη εργασία, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την εντατικοποίηση και τη δουλεία μέχρι τελικής πτώσης.

Η απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, είναι διαχρονικές απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών. Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους τα επόμενα χρόνια, χωρίς αντιστάσεις και διεκδικήσεις δικαιωμάτων, για να θωρακίσουν την ανάκαμψη των κερδών τους, που σημαίνει εκτίναξη της εκμετάλλευσης. Θέλουν να μην υπάρχει οργάνωση, συνδικάτο, να μπει στο “γύψο” το απεργιακό δικαίωμα, να περιοριστεί η συνδικαλιστική δράση.

Στην επίθεση αυτή έχουν συνεργάτες τις εργοδοτικές – κυβερνητικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ), οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα που η κυβέρνηση, μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή τα νέα μέτρα.  Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετός ο ρόλος που είχαν αναλάβει, να υπονομεύουν κινητοποιήσεις που δεν μπορούσαν να σταματήσουν. Τώρα, τα αφεντικά τους αναθέτουν ρόλο ανοιχτά απεργοσπαστικό, όχι συγκαλυμμένο, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Για αυτό ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν προκηρύσσουν απεργία ούτε για το δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση των εργαζομένων.

Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας να σημάνει γενικός συναγερμός παντού! Καμία εμπιστοσύνη στο παραμύθι της κυβέρνησης για «τέλος στα μνημόνια» και «δίκαιη ανάπτυξη». Τα αντεργατικά μέτρα θα παραμένουν όσο διατηρείται η πολιτική του κεφαλαίου που διαρκώς θα επιτίθεται στα δικαιώματα μας.

Έχουμε πλούσια εμπειρία από τους αγώνες που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, με την απεργία στις 14 Δεκέμβρη, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα για μαχητική συνέχεια ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προκάτοχοί της.

Διεκδικούμε:

Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. – Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. -Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. – Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. – Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων. – Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. – Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!