ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/6/2016 ΩΡΑ 10πμ

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 ΑΓ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία στην Μαρινόπουλος ΑΕ

        Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με το μπαράζ δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν αλλά και οι συζητήσεις μέσα στα καταστήματα από διευθυντικά στελέχη απαιτούν από εμάς να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, σε αγωνιστική διεκδίκηση.

          Οι ανταγωνισμοί που κορυφώνονται στον κλάδο του εμπορίου και όχι μόνο, οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, τα ιδιωτικά συμφωνητικά με προμηθευτές, οι δανειοδοτήσεις της εταιρείας, δεν αφορούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση.

          Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, η ομαλή καταβολή των μισθών, τα εργασιακά δικαιώματα και όχι οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν στήσει χορό στις πλάτες μας, στο άγχος και την αγωνία μας για το αύριο.

           Χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενημέρωση από την εργοδοσία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι βομβαρδίζονται από πληροφορίες για πιθανή ένταξη της εταιρείας σε κάποιο άρθρο ¨εξυγίανσης¨ ή πτώχευσης, όπως το άρθρο 99 ή το 106β, ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές.

           Πρόσθετη ανησυχία μας δημιουργεί η συνεχής έλλειψη βασικών εμπορευμάτων σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, τα άδεια ράφια – η κεντρική αποθήκη είναι άδεια – η έλλειψη αντικειμένου εργασίας,  σύνηθες φαινόμενο η καθαριότητα και οι επιδιορθώσεις – αναστηλώσεις των άδειων καταστημάτων, από εμάς τους ίδιους.

           Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, πληρώσαμε με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας του και την εποχή της κρίσης με μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, κλεισίματα καταστημάτων, μαζικές απολύσεις και το τελευταίο διάστημα  με καθυστέρηση της καταβολής του μισθού μας που γίνεται τμηματικά σε 3 δόσεις.

 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

          Λύση δεν είναι να κλείσουν κάποια μαγαζιά, να απολυθούν κάποιοι εργαζόμενοι για να κρατήσουν την δουλειά τους κάποιοι άλλοι.

           Λύση δεν είναι η αναμονή, ο εφησυχασμός ότι «όλα θα πάνε καλά», ούτε ο πανικός που εκφράζεται με την λογική «εδώ που φτάσαμε τι μπορούμε να κάνουμε» ή τώρα πια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα

          Λύση δεν είναι να βάλουν οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για άλλη μια φορά είτε στην πτώχευση, είτε στην εξυγίανση, πείρα πλέον υπάρχει και από αλλά σουπερ μάρκετ όπως η εταιρεία ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ που είναι σε διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99, χρεωστάει μισθούς 5 μηνών σε 1.400 εργαζόμενους και επικαλείται τα χρέη από τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ για την κατάσταση που βρίσκεται.

 Λύση δεν είναι να περιμένουμε το «μάννα εξ ουρανού» δηλαδή ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει  εξαγοράζοντας την εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, συνεχίζοντας την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, το κλείσιμο καταστημάτων, τις απολύσεις, την μισθοδοσία σε δόσεις.

Μόνο οι εργαζόμενοι παίρνοντας την υπόθεση στα δικά τους χέρια μπορούν να σταματήσουν οποιαδήποτε εξέλιξη.  Μπορούν και έχουν την δυνατότητα να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, γιατί αφορούν την ζωή τους, το μέλλον τους, την ζωή των παιδιών τους, είμαστε χιλιάδες, έχουμε την δυνατότητα, έχουμε την πείρα να παρέμβουμε, να ξεσηκωθούν συνειδήσεις.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ

Στη επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης απαντάμε με οργάνωση σε κάθε κατάστημα με δημιουργία επιτροπής αγώνα, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου, τις λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά, τα σωματεία όσων κλάδων σχετίζονται με τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ( επισιτισμός, ξενοδοχεία, τρόφιμα).

Η εργοδοσία έχει σύμμαχο την σημερινή κυβέρνηση που νομοθέτησε τη ζούγκλα και την ονόμασε παράδεισο, την «δίκαιη ανάπτυξη» που θα οικοδομηθεί πάνω στην αύξηση της εκμετάλλευσης και τις εξαθλίωσης των εργαζόμενων.

Η εργοδοσία έχει επίσης σύμμαχο και την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου που καλλιεργεί την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, την απαξίωση τις συνδικαλιστικής δράσης.  Με την στάση της έχει βοηθήσει  τα σχέδια της εργοδοσίας , από κοινού καλλιεργούν κλίμα αναμονής και εφησυχασμού στους εργαζόμενους.  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ

Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων μας παίρνουν την πρωτοβουλία και καλούν σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα:

 «ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και η απάντηση των εργαζομένων»

Τα κλαδικά μας σωματεία μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων και αγωνιστικά τις διεκδικούμε.

ΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤΑΣΤ/ΤΩΝ & ΙΔΙΩΤ. ΕΠΙΧ/ΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ