ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΜΙΣΘΟΙ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Με απόφαση της κυβέρνησης, από το Σάββατο 14 Μαρτίου τα εμπορικά κέντρα και σχεδόν όλα τα πολυκαταστήματα παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μέχρι νεωτέρας. Κλείνουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μένουν κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσο και με τι όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται ως άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών.

Οι εργοδότες επικαλούνται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει και διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα που αναφέρει ότι «εάν αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του».Την ίδια στιγμή άλλα πολυκαταστήματα με ευρεία γκάμα προϊόντων, παραμένουν ανοιχτά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, προσπερνώντας τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες. Ανακοινώνει συνεχώς μέτρα-καραντίνα χωρίς να συνοδεύονται από μέτρα πραγματικής στήριξης του συστήματος υγείας και ανακούφισης-στήριξης των εργαζομένων. Οι δηλώσεις των υπουργών όσον αφορά τις αποδοχές, τους μισθούς και τα μεροκάματα είναι γενικές, μιλούν για κάποια αόριστη επιδότηση χωρίς να αναφέρονται ποσά και διάρκεια, όταν ήδη τα καταστήματα είναι κλειστά. Ενώ γενικά οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τις απαλλαγές τους, οι εργαζόμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί μείωση των αποδοχών του. Εδώ και τώρα, ουσιαστική-πραγματική στήριξη των εργαζομένων στην προστασία και στις αποδοχές τους, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας. Δε μπορούμε να ζούμε με την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τους μισθούς μας, τις θέσεις εργασίας, μας έχουν στην αναμονή για το αν θα πάρουμε κάποιο επίδομα, δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή έχουμε:

  • Τα καταστήματα H&M να ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης και αναφέρουν πως θα επανέλθουν με νέα ενημέρωση
  • Τα καταστήματα της Leroy Merlin να κλείνουν χωρίς να έχουν ενημερώσει ακόμα τους εργαζόμενους για το τι θα γίνει
  • Τον όμιλο Inditex να ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υποχρεούται σε καταβολή των μισθών για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή.

Είναι εξωφρενικό και παράλληλα προκλητικό να πετάνε το μπαλάκι σε εμάς μέσα από διαδικτυακές καμπάνιες τύπου #menoume spiti, καλλιεργώντας μαζί με την κυβέρνηση την ατομική ευθύνη. Η επιμονή στην ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αφορά τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής, την ευθύνη που έχει ο καθένας για μέτρα προστασίας του ίδιου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού συνόλου.

Αντίθετα, η επίκληση στην ατομική ευθύνη γίνεται για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Αντί λοιπόν οι εργοδότες να ποστάρουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μας λένε να μείνουμε σπίτι, να μας ενημερώσουν για το τι πρόκειται να γίνει με την καταβολή μισθών και ασφάλισης!

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις και απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση μέτρα για τους εργαζόμενους στα πολυκαταστήματα:

  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος! Καμία μείωση στις αποδοχές. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
  • Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Για όσα καταστήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά, να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων

  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των καταστημάτων. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών, για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές,  κοκ)
  • Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλα τα καταστήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους,  το Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και να καταγγείλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας θίγει τα δικαιώματά τους και την υγεία τους στα τηλέφωνα 6947419430, 6907550961

ΤΟ Δ.Σ