Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος, με την οποία το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να ακυρώσει το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) και να αναστείλει τις αποφάσεις του. Με ένα απαράδεκτο σκεπτικό υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων του σωματείου της Alpha Bank, η δικαστής διατύπωσε τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν.

Υπενθυμίζεται ότι το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), που έγινε στα τέλη Μάη, είχε αποκλείσει ομόφωνα το σωματείο εργαζομένων στην Alpha Bank, καθώς η διοίκηση του σωματείου δεν είχε τηρήσει τις προβλεπόμενες από το καταστατικό του ΕΚΑ διαδικασίες. Συγκεκριμένα, εμφάνιζε ψηφίσαντες για την Αθήνα απ’ όλη την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Επιπλέον, έχοντας τις πλάτες των τραπεζιτών και του κράτους, αρνούνταν να προσκομίσει και οποιοδήποτε στοιχείο για τους ψηφίσαντες που παρουσίαζε.

Το σωματείο, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στράφηκε κατά της απόφασης του Συνεδρίου και το δικαστήριο την έκανε δεκτή, προσθέτοντας μάλιστα: «Ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και όχι των Διοικητικών Συμβουλίων ή Γενικών Συνελεύσεων (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ως γενική συνέλευση θεωρείται το Συνέδριο του ΕΚΑ) των υπερκείμενων οργανώσεων, τα οποία δεσμεύονται από το εκλογικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της πρωτοβάθμιας οργάνωσης – μέλους της, που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων τους για τα συνέδρια των τελευταίων».

Αυτή η δικαστική απόφαση αποτελεί “προσάναμα” για να καούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – κουαρτέτου για το νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Πρόκειται για κίνηση που μόνο σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, αφού στην πράξη πλέον ακυρώνει τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να νομιμοποιούν αντιπροσώπους όπως προβλέπεται από τα καταστατικά τους. Μάλιστα η απόφαση, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο,  αναφέρει πως μοναδικός κριτής ελέγχου και νομιμοποίησης των διαδικασιών των σωματείων δεν είναι τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και τα καταστατικά των σωματείων με ό,τι προβλέπουν, αλλά τα δικαστήρια!

Είναι σαφές ότι επιχειρείται ο έλεγχος των συνδικάτων από την κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία.

ΤΟ ΔΣ