Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Αναπτύσσονται τα πλοία της λυκοσυμμαχίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πάρει θέση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ συνεχίζονται τα επικίνδυνα παζάρια στα ΝΑΤΟικά διαβούλια

Θέσεις στο Αιγαίο λαμβάνουν σταδιακά τα πλοία της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2, που καταπλέουν στο αρχιπέλαγος τάχα για το Προσφυγικό, ωστόσο στην πράξη συμβάλλουν στη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην κόντρα της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα γκριζάρουν παραπέρα την περιοχή.

Κατά πληροφορίες, το γερμανικό δεξαμενόπλοιο «Βonn» – η ναυαρχίδα της δύναμης – βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα «Fredericton» μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» (ενταγμένη στη SNMG2) μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα «Barbaros» δυτικά της Ρόδου. Στο Ανατολικό Αιγαίο καταπλέουν, επίσης, και η ιταλική φρεγάτα «Libeccio» και η γαλλική «Montcalm».

Κατ’ άλλες πηγές, σήμερα ενδέχεται να στηθεί κι ένα «επικοινωνιακό σόου» καθώς, όπως λέγεται, αναμένεται στο «Βonn» η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τηλεοπτικά συνεργεία για να στήσουν θέμα περί των περιπολιών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Πρεμούρα που εντάσσεται σε άλλους σχεδιασμούς

Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο, χωρίς να έχουν καν συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο γι’ αυτό που προβάλλεται ως αποστολή τους (την «ανάσχεση των προσφυγικών ροών»), αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η σχετική πρεμούρα εντάσσεται σε άλλους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…

Χαρακτηριστικά, τις πληροφορίες ότι στο τελικό 4σέλιδο κείμενο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές δράσης της ΝΑΤΟικής δύναμης (βλ. «Ριζοσπάστη» 26/2/2016), επιβεβαιώνουν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή» της Κυριακής, σημειώνοντας: «Στο τετρασέλιδο εμπιστευτικό έγγραφο, που συνυπέγραψαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι διπλωματικές αντιπροσωπείες από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ, γίνεται αναφορά σε “area of activity/operation” (σ.σ.: περιοχή δράσης), η οποία δεν καθορίζεται επακριβώς. Αυτό μένει να οριστικοποιηθεί από τους ανώτατους αξιωματικούς της Στρατιωτικής Επιτροπής (σ.σ.: του ΝΑΤΟ). Οι τομείς του Αιγαίου που έχουν οριστεί έως τώρα χαρακτηρίζονται από το ΓΕΝ ως “προκαταρκτικοί” και είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα μεταβληθούν. Με ενδιαφέρον αναμένεται να αναδειχθεί πώς θα διεξάγονται οι δραστηριότητες διάσωσης σε νησιά όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, το σύμπλεγμα Κινάρου – Λέβιθας και, βεβαίως, τα Ιμια».

Ελληνική διπλωματική πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα, παραδέχεται ότι «ουσιαστικά το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει άτυπο ρόλο επιδιαιτητή στο Αιγαίοκαι το ερώτημα που τίθεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών είναι πώς θα εξελιχθεί αυτός ο ρόλος με την πάροδο του χρόνου, καθώς είναι βέβαιο ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει να δημιουργήσει αναστατώσεις και τετελεσμένα με βάση τη θεωρία των γκρίζων ζωνών».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η αναφορά του δημοσιεύματος στις ΝΑΤΟικές διαταγές «Aegean Policy Guidance» από το 2006, όπως και το λεγόμενο «δόγμα Λουνς» (Luns Ruling) από το 1984, ΝΑΤΟικές κατευθυντήριες γραμμές που κινούνται στη λογική των «ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών», δίνοντας αβάντα στο γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα, υιοθετώντας τις αξιώσεις περί «ασαφούς καθεστώτος» στο αρχιπέλαγος…

Και ο συνήθης εξωραϊσμός…

Κι ενώ ο προβληματισμός για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο απλώνεται ακόμα και σε αστικά επιτελεία – από τη σκοπιά ότι κινδυνεύουν να υποχωρήσουν σε θέσεις έναντι της τουρκικής αστικής τάξης – ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έσπευσε να εξωραΐσει εκ νέου τη δράση της λυκοσυμμαχίας:

«Υπάρχουν», ανέφερε, «πολιτικές συμφωνίες που έχουν και την υπογραφή της Τουρκίας σε σχέση με την αποστολή του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά μας και την Τουρκία. Η αποστολή του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με την επίβλεψη και την υπόδειξη, μεταφορά – στην ουσία – πληροφορίας (…) Στη συμφωνία υπάρχει ότι όσοι δεν έχουν φθάσει σε ελληνικό έδαφος, δηλαδή είναι στη θάλασσα, με διάφορους τρόπους θα πηγαίνουν πίσω στα παράλια της Τουρκίας, αν δεν έχουν αυτές οι διαδικασίες σταματήσει με την υπόδειξη του ΝΑΤΟ. Πρέπει να σας πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε και εμείς υποδείξεις στην Ακτοφυλακή της Τουρκίας, όπου τις περισσότερες φορές δεν ακολουθούνταν. Τώρα, όμως, με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα είναι εκεί, θα δίνει στοιχεία, τα οποία, ελπίζουμε – και αυτό έχει να κάνει με την εφαρμογή της συμφωνίας – σε μια καλύτερη ανταπόκριση (…) Εδώ να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία ευκαιρία και για κανέναν να προωθήσει παλιότερά του αιτήματα. Εμείς από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, για μας, για την Ελλάδα δηλαδή, γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν».

Από κοντά και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που μιλώντας στην «Αυγή», «κουκουλώνοντας» την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το ρόλο της λυκοσυμμαχίας ενάντια στους λαούς, σχολίασε τη συμφωνία με ΝΑΤΟ και Τουρκία για την ανάπτυξη της SNMG2 στο Αιγαίο, λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι μια καλή συμφωνία για όλους»

Πηγή: Ριζοσπάστης