ΓΙΑ ΤΟ 38o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΥΕ

ΓΙΑ ΤΟ 38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΥΕ

Σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους ανθρώπους τους στις γραμμές μας

Για σωματεία ζωντανά, ταξικά, δημοκρατικά!

Την επόμενη βδομάδα πραγματοποιείται στην Αθήνα το 38ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Από τη συστηματική αρθρογραφία και τις ανακοινώσεις των τελευταίων μηνών, αρκετοί συνάδελφοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, κατήγγειλαν μαζικά τις απαράδεκτες και εκφυλιστικές διαδικασίες σε αρχαιρεσίες «σωματείων» – μηχανισμών, την οργανωμένη εργοδοτική παρέμβαση για τη διαμόρφωση των συσχετισμών και τον συνολικό κατήφορο που τραβά η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση.

Οι αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας προκαλούν απέχθεια, αγανάκτηση αλλά και οργή, συκοφαντούν την αξία της οργανωμένης δράσης μέσα στα συνδικάτα, διώχνουν τους νέους εργαζόμενους από τα σωματεία, προσφέρονται και με αυτόν τον τρόπο οι καλύτερες υπηρεσίες στα αφεντικά.

Οι πρακτικές που ακολουθούν ζέχνουν τόσο, όσο και η πολιτική που υπηρετούν. Γιατί αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την κάθε είδους νοθεία που επιχειρείται έξω από το περιβάλλον που πραγματοποιείται, θα οδηγηθούμε σε επιφανειακά συμπεράσματα. Η πολιτική που έχει ως θεό την ανταγωνιστικότητα, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, τις απολύσεις, την ανασφάλιστη δουλειά, τους κακοπληρωμένους μισθούς, το γενικευμένο καθεστώς της «ευελιξίας», τον διαχωρισμό των επιχειρηματιών σε δήθεν «υγιείς» και μη, είναι αυτή που παλεύουν να διασώσουν ως κόρη οφθαλμού και με κάθε τρόπο οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ομάδα Βασιλόπουλου).

Αυτές οι παρατάξεις έχουν αφήσει στην άκρη τις επιμέρους διαφορές τους και έχουν γίνει μια γροθιά για να υπηρετήσουν τις επιταγές του κεφαλαίου, του ΣΕΒ, για να κρατήσουν το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα στην απραξία και την απαξίωση.

Οι εκλογές – παρωδία στο μηχανισμό του κλαδικού σωματείου τροφίμων το Σεπτέμβρη του 2017, οι αρχαιρεσίες σε επιχειρησιακά σωματεία σούπερ μάρκετ, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, αλλά και οι πρόσφατες εκλογές στο μόρφωμα του ΠΑΣΥΕ, πρόσθεσαν νέα εμπειρία στους εργαζόμενους που αντιπάλεψαν αυτές τις δυνάμεις και τις άθλιες πρακτικές τους. Το γνωρίζουν καλά άλλωστε οι ίδιοι και το μετρούν.

Αποκαλύφθηκαν με τρανταχτά παραδείγματα, που είναι πλέον στη διάθεση κάθε εργαζόμενου, τίμιου συνδικαλιστή, όλη αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση που αναδύεται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι ανύπαρκτες συλλογικές διαδικασίες, τα σωματεία – φαντάσματα, οι εκβιασμοί και οι απειλές, οι σχεδιασμοί τους για την παρέμβαση που επιδιώκουν να κάνουν στο μυαλό και τη συνείδηση των εργαζομένων.

Αποκαλύφθηκε η άμεση εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα

Η εργοδοσία στήνει σωματεία σε ένα βράδυ, «οργανώνει» αρχαιρεσίες, εκλέγεται αυτοπροσώπως στα εργατικά συνδικάτα!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα από τα κλαδικά τους σωματεία, έκαναν μία σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ώστε όλες αυτές οι πλευρές που είχαν πέσει στην αντίληψή μας, να τεκμηριωθούν καλύτερα, να αποκαλυφθούν με στοιχεία, να φανερωθεί η ανοιχτή εμπλοκή της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. H κατάσταση αποδείχτηκε πως ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που φαινόταν με γυμνό μάτι.

Ο διευθυντικός μηχανισμός ψήφισε κατά δεκάδες στις εκλογές όλων των σούπερ μάρκετ, σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. Αρα μιλάμε καταρχάς για σαφή και ξεκάθαρη απόφαση της εργοδοσίας να «συμμετάσχει» με όλα της τα στελέχη, μικρά ή μεγάλα, να εκλέξει και να στηρίξει συγκεκριμένη παράταξη, που είναι η κυβερνητική παράταξη στην ΟΙΥΕ και στη ΓΣΕΕ, δηλαδή η ομάδα του γνωστού στελέχους Βασιλόπουλου.

Δεύτερον, από τον παραπάνω διευθυντικό μηχανισμό ξεχωρίζει η συμμετοχή ανώτερων διευθυντικών στελεχών που έχουν σημαντικές διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της εταιρείας, έχουν επιτελική ευθύνη. Οι διοικητικές θέσεις στις διευθύνσεις human resource management μαζί με τους αντίστοιχους προσωπάρχες, οι θέσεις των περιφερειακών διευθυντών των σούπερ μάρκετ που έχουν ευθύνη για πολλούς δήμους στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και πόλεις σε όλη τη χώρα, οι θέσεις ευθύνης για τη λειτουργία των καταστημάτων πανελλαδικά, οι brand managers στις διευθύνσεις του marketing, στη μισθοδοσία, διευθυντές στα τμήματα μηχανογράφησης, ασφάλειας, των εσωτερικών ελέγχων, των τμημάτων προώθησης, διευθυντικά στελέχη που βρίσκονται μέσα στα κεντρικά γραφεία αλλά και στελέχη που η θέση τους ορίζει ευθύνη απέναντι στο νόμο για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αποτελούν τη ναυαρχίδα των επιχειρηματικών ομίλων στο Εμπόριο.

Είναι αυτοί που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των επιχειρήσεων, πασχίζουν πρώτα και κύρια για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, καθορίζουν, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του, τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των συναδέλφων. Ολοι αυτοί εμφανίζονται τώρα να είναι καθολικά οργανωμένοι σε εργατικά σωματεία και μάλιστα να εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα!

Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και σε αρκετές επιχειρήσεις, όπως την ΙSS, οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι «ασκούν» το διευθυντικό τους δικαίωμα και επιβάλλουν τη συμμετοχή των εργαζομένων μέσω εκβιασμών, προτροπών και απειλών για κυρώσεις!

Θέλουν σε αυτές τις συνθήκες να έχουν σωματεία όχι απλά στα μέτρα τους, αλλά να έχουν δέσει από παντού πως δεν θα υπάρχει φωνή αντίστασης και αμφισβήτησης, θα υπάρχει νηνεμία και εργασιακή ειρήνη, όντας οι ίδιοι απευθείας εκλεγμένοι σε αυτά.

Για την ανασύνταξη στους κλάδους ευθύνης της ΟΙΥΕ

Ο ρόλος των ταξικών δυνάμεων βέβαια δεν είναι μόνο η αποκάλυψη, δεν είναι το συνεχές κυνήγι απέναντι στις βρωμιές τους, για να αποδεικνύουμε συνεχώς το πλέον αυταπόδεικτο.

Η αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις βρίσκεται καταρχάς στη γραμμή που ακολουθούν και υπερασπίζονται, που θέλει τους εργαζόμενους χωρίς ενεργή συμμετοχή, ανοργάνωτους, να υπερασπίζονται το δήθεν κοινό συμφέρον εργοδοτών και εργαζομένων, να υιοθετούν αναντίρρητα τις επιλογές των αφεντικών.

Οσο κι αν οι παραπάνω αποκαλύψεις φέρνουν στο φως τη σχέση νύχι – κρέας που έχουν σταθερά με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το βασικό καθήκον των δυνάμεων του ΠΑΜΕ είναι να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν, να οργανώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στους χώρους ευθύνης της ΟΙΥΕ, ιδιαίτερα στο Εμπόριο, στην καθαριότητα, στους υπαλλήλους γραφείου.

Το σύνθημα να μπουν μπροστά οι ανάγκες μας σημαίνει πως η απαίτηση των καιρών είναι να διαμορφώσουμε τους όρους της αντεπίθεσης, για να διευρυνθεί υπέρ των εργαζομένων ένα πλαίσιο διεκδίκησης, επαναφοράς απωλειών και νέων κατακτήσεων.

Οι αποκαλύψεις για την ωμή εργοδοτική εμπλοκή φανερώνουν όχι απλά τη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων, αλλά το έδαφος στο οποίο αυτή συντελείται και πολλαπλασιάζεται. Πάνω σε αυτό το έδαφος καλλιεργείται η συνήθεια σε νέες μορφές ενσωμάτωσης, επανέρχονται άλλες με μεγαλύτερη δυναμική.

Δεν μπορεί δηλαδή να υποτιμάται η προσπάθεια να μπει όλο και πιο βαθιά στη συνείδηση του εργαζόμενου το ιδεολόγημα της «αγίας οικογένειας», των ενιαίων τάχα συμφερόντων με την εργοδοσία, να συμβιβαστούν με τους άθλιους όρους δουλειάς οι εργαζόμενοι, να μάθουν στην υποταγή.

Αντίστοιχα, δεν μπορεί να προσπεραστεί ως ξεχωριστή πλευρά η σαφής θέση των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ομάδας Βασιλόπουλου ως προς την απαξίωση των μορφών πάλης, με απεργίες που προκηρύσσονται χωρίς ποτέ να πραγματοποιούνται, με εκφυλιστικές «απεργίες» διαρκείας χωρίς καμία οργανωτική προετοιμασία, με απεργιακές συγκεντρώσεις που ανακοινώνονται αλλά στην πράξη είναι άθλιες συνάξεις λίγων εργατοπατέρων, μακριά από τους εργαζόμενους.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει συνολικά η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και κυρίως ο προσανατολισμός της συνδικαλιστικής δράσης.

Ετσι όπως κρατάει το τιμόνι η Ομοσπονδία, χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μαθαίνουν την αξία της συλλογικής δράσης και το ρόλο των σωματείων. Μαθαίνουν το ρόλο των συνδικαλιστών ως εργολάβων λύσεων, με τον εργαζόμενο σε ρόλο θεατή, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα συνδικάτα ως τμήματα εξυπηρέτησης πελατών, διαμεσολαβητών, σε αγαστή συνεργασία με γνωστά δικηγορικά γραφεία. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι πως αρκετοί εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στα σωματεία ως καθήκον απέναντι στην εργοδοσία, μπορεί να αποδέχονται τέτοια συνδικάτα ως σωστά παρόλο που υποκρύπτεται η συμμετοχή της μεγαλοεργοδοσίας, υιοθετώντας αντιδραστικές απόψεις προερχόμενες από τα αφεντικά, που τσουβαλιάζουν τους συνδικαλιστές, με απόψεις τύπου «οι συνδικαλιστές τα παίρνουν», «είναι όλοι ίδιοι» κ.λπ.

Μάχη για τον προσανατολισμό των συνδικάτων και της πάλης

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη σύγκρουση με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του «κοινωνικού εταιρισμού», που φέρνουν τους εργοδότες στις γραμμές μας, πλέον και με φυσική παρουσία!

Σε όλο αυτό, ιδιαίτερο ρόλο και ξεχωριστή θέση έχει ο δεύτερος πυλώνας των εργοδοτικών συμφερόντων στην ΟΙΥΕ. Η ΠΑΣΚΕ, από τη θέση του προέδρου της ΟΙΥΕ, θέση την οποία κατείχε ο γνωστός συνδικαλιστής Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος παράλληλα και του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, ήταν χρήσιμο συμπλήρωμα για να υπάρχει προεδρείο τέτοιου περιεχομένου στην Ομοσπονδία. Υπενθυμίζουμε πως ενιαία, ομάδα Βασιλόπουλου – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ απέκλεισαν τη ΔΑΣ από το προεδρείο, παρόλο που ήταν 2η δύναμη στην Ομοσπονδία.

Ο ίδιος μέχρι και πρόσφατα είχε τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος σύμβουλου σε εταιρεία ΑΕ με αρκετές δράσεις, θέση από την οποία παραιτήθηκε πριν από 15 μέρες! Θυμίζουμε πως τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΟΙΥΕ υπήρχε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρόταση αποπομπής του συγκεκριμένου εργοδότη – συνδικαλιστή, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα από τις υπόλοιπες παρατάξεις…

Η αντιπαράθεση που θα υπάρξει από τις δυνάμεις μας στο συνέδριο της ΟΙΥΕ δεν είναι μία διαμάχη για τα κουκιά και το συσχετισμό, αλλά για την κατεύθυνση της πάλης που πρέπει να έχει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. Για σωματεία που θα παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα είναι ζωντανά, με ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες, θα έχουν απέναντί τους το σύστημα της εκμετάλλευσης, το πολιτικό προσωπικό του και τα δεκανίκια του στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε αυτήν τη βάση, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το Συνέδριο της ΟΙΥΕ να μη γίνει κολυμβήθρα «εξαγνισμού» της νοθείας και της εργοδοσίας στις γραμμές μας. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αποκαλυφθούν ο ρόλος αυτών των δυνάμεων και η εργοδοτική εμπλοκή, για να βγουν στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων!

Θανάσης ΓΚΩΓΚΟΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ