Γενική Συνέλευση 20 Οκτώβρη, 6:00 μ.μ., στο Ε.Κ.Π.

Πειραιάς

24/9/2024

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Ως εδώ! Δεν πάει άλλο! Δεν θα δεχθούμε σαν κανονικότητα τη μίζερη καθημερινότητα που μας ετοιμάζουν.

Να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Να πηγαίνουμε στην δουλειά μας και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι μας σώοι και ασφαλείς.

Στις 10 κάθε μήνα η τσέπη μας αδειάζει. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις τράπεζες,το μεγάλο κεφάλαιο. Την ώρα που οι οικογένειες μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα κόστη, με τις τιμές στα ράφια του super market, που εμείς τα γεμίζουμε, να αυξάνονται καθημερινά, τις τιμές του ρεύματος να είναι στα ύψη, τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί. Οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών να συνεχίζονται, με τα funds να σε πετάνε έξω ακόμη και για μερικές χιλιάδες ευρώ. Την ίδια ώρα λεφτά βρίσκουν για την αύξηση των πολεμικών δαπανών για την πολεμική εμπλοκή της χώρας, όπως τα 500.000€ τη μέρα για την προστασία των εφοπλιστών με την αποστολή φρεγάτας στο στόμα του λύκου.

Η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τα χέρια τους βουτηγμένα στο αίμα.

Εμπλέκουντην χώρα μας ολοένα και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην περιοχή, τόσο στην Μ. Ανατολή, όσο και στα εδάφη της Ουκρανίας. Βάζουν σε κίνδυνο τον λαό μας, την ίδια στιγμή που και το εγχώριο κεφάλαιο πλουτίζει. Αμερικάνικα βομβαρδιστικά που σκοτώνουν μικρά παιδιά και αμάχους ανεφοδιάζονται από τη Motor Oil. Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα είναι γεμάτη με ΝΑΤΟικές βάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο η χώρα μας να γίνει στόχος αντιποίνων.

Η κυβέρνηση με περίσσιο θράσος δηλώνει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες.

Αποκαλεί τους υγειονομικούς, που ζητάνε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν, συμμορίες της μιζέριας και πνίγει στα δακρυγόνα τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών.

Να μην πάει ώρα χαμένη. Ο κάθε συνάδελφος να μπει σε θέση μάχης για να απαιτήσουμε, να παλέψουμε,να διεκδικήσουμε αυτά που μας κλέβουν από τη δική μας δουλειά.

Εμείς είμαστε η δύναμη του σωματείου σε κάθε χώρο δουλειάς. Κανένας δεν πρέπει να μείvει απροστάτευτος και μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Ενισχύοντας το σωματείο μας, να παλέψουμε για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και επιχειρησιακές με ουσιαστικές αυξήσεις, συγκροτημένα δικαιώματα, ωράρια, διαλλείματα, τριετίες και επιδόματα. Να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία στουs χώρους δουλειάς.

Mόνο η συλλογική δράση μέσα από το σωματείο μπορεί να καλυτερεύσει τους όρους εργασίας μας. Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των αγωνιστικών παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων, η κατάργηση των 6ήμερων συμβάσεων εργασίας και η μετατροπή τους σε πενθήμερη εργασία στην εταιρεία «Σκλαβενίτης».

Με την παρέμβαση του σωματείου μας έχει αναδειχθεί το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στα Leroy Merlin, που καλούνται να τα κάνουν όλα και να συμφέρουν. Πωλητές να βάζουν παλέτες, παραγγελίες, να εξυπηρετούν και αν χρειαστεί να κάνουν και καμία τεχνική εργασία. Το σωματείο μας ήταν αυτό που κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι συνάδελφος είχε κληθεί να συμμετέχει σε τεχνικές εργασίες μέσα στο κατάστημα, χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς να είναι εκπαιδευμένος σχετικά. Το σωματείο μας ήταν εκεί στον έλεγχο που έγινε και ξεμπρόστιασε την επιχείρηση που προσπαθούσε να τα κουκουλώσει.

Μόνο η συλλογική δράση των εργαζομένων μαζί με το σωματείο μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Όπως συνέβη στην εταιρεία «Allou! Fun Park», που οι εργαζόμενοι βγήκαν μπροστά και έχοντας την στήριξη του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά κατάφεραν να βάλουν εμπόδια στην εργοδοσία που εδώ και χρόνια καθυστερεί τις πληρωμές τους, βάζοντας τους μέσα ακόμη και τρείς μήνες. Να γίνουν έλεγχοι για μέτρα υγείας και ασφάλειας αλλά και για τη συντήρηση των παιχνιδιών.

Ένα δυνατό σωματείο που πάει κόντρα στην εργοδοσία και δεν τα βρίσκει μαζί της όπως το επιχειρησιακό του «Σκλαβενίτη» μπορεί να απαιτήσει καλύτερους όρους δουλειάς για τους οδηγούς στο e-hab της εταιρείας «Σκλαβενίτη» στο Ρέντη, που καλούνται να εργαστούν με κακοσυντηρημένα οχήματα και με εντατικοποίηση.

Αντλούμε πείρα από τις κατακτήσεις άλλων κλάδων, κόντρα στον ρεαλισμό των εθνικών στόχων της ανάπτυξης, κόντρα στην ατομική λύση που γεννάει μοιρολατρία!

Από την ηρωική στάση των μεταλλεργατώνστη ΛΑΡΚΟ και τον νικηφόρο αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, στα δεκάδες εργοστάσια, που με τη μαζικότητα και την συμμετοχή των εργατών, υπογράφηκαν  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, όπως στους οικοδόμους, στα εργοτάξια του Μετρό, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε εργοστάσια του Θριάσιου Πεδίου.

Μόνο έτσι μπορούμε να απαντήσουμε, στις «αυξήσεις – κοροϊδία» που μαζί με την ακρίβεια και τα υπέρογκα ενοίκια εξανεμίζουν τους μισθούς. Μόνο έτσι μπορούμε να απαντήσουμε στην απληρωσιά, την εντατικοποίηση, τα ωράρια λάστιχο που υπάρχουν στον κλάδο μας.

Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας

To δίκιο κερδίζεται στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μας, τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και όσους ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, Ε.Ε και των κομμάτων που την προσκυνούν.

Δεν θα περιμιένουμε άλλο. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι να συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες του σωματείου, στα ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια, στις συσκέψεις ανά κατάστημα, στην γενική συνέλευση. Γιανα οργανώσουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα, να ανταλλάξουμε πείρα για όσα καθημερινά βιώνουμε, για ένα σωματείο ακόμη πιο δυνατό, που θα βγαίνει μπροστά για τις δικές μας ανάγκες.

Γι αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου στη

Γενική Συνέλευση του σωματείου μας
την Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 18:00 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Μέσα από αυτά που αντιμετωπίζει ο καθένας μας στον εργασιακό του χώρο,

να οργανώσουμε και διεκδικήσουμε σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο, υπογραφή συλλογικής σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας,

5ήμερο – 7ωρο, να μην δουλεύουμε τις Κυριακές,

να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια, μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες,

μέτρα για την υγεία και τηνασφάλεια μας.

Κριτήριο μας οι ζωές μας, οι ζωές των οικογενειών μας.

20 Νοέμβρη Απεργούμε