Γενική Συνέλευση Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 11 πμ

Πίσω από την βιτρίνα της υποτιθέμενης «αύξησης» του κατώτερου μισθού προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την αντιλαϊκή της πολιτική που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να τσακίζει την εργατική τάξη, τον λαό μας συνολικά. Τα ψίχουλα για τα οποία πανηγυρίζει, είναι το «τυράκι» στην εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, με βάση τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό. Αυτός θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση με βάση τα κριτήρια της «ανταγωνιστικότητας» και της «κερδοφορίας» του κεφαλαίου, δηλαδή με βάση τα κριτήρια της εργοδοσίας.

Αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να συνεχίσει την εφαρμογή του νόμου Βρούτση του 2012, όπου κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις ανά κλάδο, κατέβασε την εθνική συλλογική σύμβαση στα τάρταρα. Η μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας χτυπάει συνολικά τους όρους δουλειάς των εργαζομένων, συνθήκες, ωράρια, επιδόματα. Για παράδειγμα με αυτό το τρόπο, στο κλάδο μας, καταργήθηκαν οι ειδικότητες και κατά συνέπεια το επίδομα ταμείου που υπήρχε στην κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων.

Αυτό που θέλει η εργοδοσία είναι να μπορεί το επόμενο διάστημα να αυξήσει την κερδοφορία της και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την χειροτέρευση των όρων ζωής και δουλειάς της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, που φέρνει εντατικοποίηση της δουλειάς, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, κουτσουρεμένες κοινωνικές παροχές.

Στην ίδια γραμμή είναι και οι πολιτικοί τους υπηρέτες. ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ εχθές, όπου παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους συμφωνούν στην πολιτική που σημαίνει κέρδη για την εργοδοσία και ζωή με ψίχουλα για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους μικρούς ΕΒΕ. Άλλωστε είναι αυτές οι δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ) που συμφώνησαν στο 3ο μνημόνιο, με τις συνέπειες να είναι ορατές για όλους. Όπως επίσης είναι οι ίδιες δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΙΝΑΛ) που καταψήφισαν την πρόταση 513 Εργατικών Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης στα 751 χαρακτηρίζοντάς την «ευχολόγιο» και με «προβλήματα αντισυνταγματικότητας».

 

ΟΧΙ στο «διαίρει και βασίλευε» του κεφαλαίου

 

Την ίδια στιγμή με την συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση, με την σφραγίδα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε., εμπλέκουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα στους ανταγωνισμούς των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που απο την μια καταργεί δικαιώματα απο τους εργαζόμενους και απο την άλλη δεν διστάζει μας εμπλέξει σε πόλεμο προς όφελος της γεωστρατιγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της Ελλάδας στα Βαλκάνια, διευρύνοντας τις επενύσεις της εκτός ελληνικών συνόρων. Η ελληνική εργατική τάξη δεν έχει να χώρίσει τίποτα με εκείνες των γειτονικών χωρών.

Κανένας εργαζόμενος μόνος!

 

Η απάντηση είναι γερό σωματείο, ταξικό, στο πλευρό του εργάτη. Μόνο η συλλογική δράση μπορεί να σταματήσει τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, να σπάσει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και να ανοίξει το δρόμο για κατακτήσεις. Κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

Σας καλούμε στην γενική συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 10/02 στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. για να συζητήσουμε για τον αγώνα που έχουμε αρχίσει απο πέρυσι και συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων». Γιατί δεν μπορούμε σήμερα να είμαστε ευχαριστημένοι με την λογική ότι έγινε έγινε και να μάθουμε να ζούμε με τα ψίχουλα που μας αφήνουν στο τραπέζι ενώ την ίδια ώρα μας παίρνουν το φαγητό απο το τραπέζι.

Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο πλευρό του εργαζόμενου

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειαζόμαστε τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας στον κλάδο και συνολικά. Αυτό εκφράστηκε π.χ. στον αγώνα του σωματείου της Cosco (ΕΝΕΔΕΠ) όπου το Εργατικό Κέντρο πλάϊ στους εργάτες του λιμανιού, οργάνωσαν την πάλη εργαζομένων και συνδικάτων ενάντια στην εργοδοσία και τα σχέδιά της,  με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σήμερα να έχουν ήδη κατακτήσει την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Τέτοιες δευτεροβάθμιες οργανώσεις θέλουμε και θα πρέπει μπροστά στο Συνέδριο του ΕΚ Πειραιά στις 15-16/02, να γίνει υπόθεση όλων μας η ισχυροποίηση της ΔΕΣΚ, παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ώστε το επόμενο διάστημα από ακόμα καλύτερη θέση να μπορεί το ΕΚ να παρεμβαίνει και να οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων στον Πειραιά, απέναντι στην επίθεση που θα ενταθεί. Στον αντίποδα έχουμε στις 23-24/02 το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που για άλλη μια φορά γίνεται σε κλίμα νοθείας αλλά και παρέμβαση της εργοδοσίας. Άλλοτε φέρνοντας στο συνέδριο σωματεία σφραγίδες, με εκλογές που έχουν γίνει με την προσφορά της εργοδοσίας, κι άλλοτε φέρνοντας σωματείο με εκλεγμένο αντιπρόσωπο εργοδότη θέλουν να ελέγξουν τους συσχετιμούς προς όφελος τις εργοδοσίας. Το σωματείο αλλά και συνολικά οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να τους σταματήσουμε.

Παλεύουμε για:

 

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
  • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, στους ΟΤΑ, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.
  • Απαιτούμε συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες,τις ίδιες ανάγκες.

 

Μετά την Γενική Συνέλευση θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και η κλήρωση της λαχειοφόρου

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ