ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ «MEDIA MARKT»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της πολυεθνικής Media Markt  που μέσα στο κατακαλόκαιρο μετατρέπει όλους τους 8ωρους – 5ήμερους σε 6ήμερους. Δίνει μάλιστα και την «εναλλακτική επιλογή» να δεχτούν 3 «σπαστά» ή να γίνουν 6ωροι! Η εργοδοσία απειλεί με απόλυση όσους δεν δεχτούν τις προτάσεις της.

Η εργοδοσία εφαρμόζοντας τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες, θέλει να αυξήσει τα κέρδη της ξεζουμίζοντας  τους  εργαζόμενους.

 Θέλουν εργαζόμενους χωρίς ρεπό, με ευέλικτα ωράρια για τις ανάγκες του κάθε καταστήματος, με σκοπό να “βγαίνει η δουλειά” με λιγότερο προσωπικό, ταυτόχρονα έρχονται και νέες απολύσεις. Για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Θέλουν να ξεμπερδέψουν με όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει. Μισθός-χαρτζιλίκι για δουλειά κάθε μέρα και τις Κυριακές. Οι θυσίες που μας ζητούν σήμερα να κάνουμε, είναι θυσίες δίχως τέλος!

Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να αντισταθούν και να μην υπογράψει κανείς τις συμβάσεις που τους αλλάζουν τη ζωή. Να τις γυρίσουμε πίσω ως απαράδεκτες.  Μαζί να διεκδικήσουμε:

  • Καμία αλλαγή στις υπάρχουσες συμβάσεις! 8ωρο – 5ήμερο για όλους! Δεν παίζουμε με τις ζωές μας!
  • Να μην τολμήσουν να απολύσουν όσους αρνήθηκαν να υπογράψουν.
  • Καμία εφαρμογή και γενίκευση “σπαστών” ωραρίων.

Η αντιδραστική σύμβαση εργασίας έρχεται να κουτσουρέψει τα ήδη κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα και να εντείνει την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Το ωράριο εργασίας θα γίνει λάστιχο με βάση τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Τα “MediaMarkt”, ο “Κωτσόβολος”, τα “Public”, το “Πλαίσιο”, συνολικά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, από κοινού εφαρμόζουν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεών τους. Επιτίθενται με αγριότητα σε κάθε δικαίωμά μας. Μας καταργούν ακόμα και το δικαίωμα στην ξεκούραση, την κυριακάτικη αργία.

Οι απολύσεις, οι μετατροπές των συμβάσεων και οι μεταθέσεις, δεν αφορούν μεμονωμένα κάποιο κατάστημα, αλλά όλους τους εργαζόμενους συνολικά στον Όμιλο. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν αφορά στις προτιμήσεις και τα κέφια ενός διευθυντή, αλλά είναι γενική κατεύθυνση της εργοδοσίας που πρόθυμα υλοποιούν τα στελέχη της.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η λογική, πως “το καλό κατάστημα, το καλό τμήμα, ο καλός εργαζόμενος” θα γλιτώσει, είναι μια αυταπάτη. Οι περισσότεροι απολυμένοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία, έμπειροι και ικανοί στην εργασία τους. Αργά ή γρήγορα όμως όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται “αντιπαραγωγικοί”, “ακριβοί”, “δεν πιάνουν τους στόχους”. Αυτό αποδεικνύει πως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ταυτίζει τα δικά του συμφέροντα με τα κέρδη και τους στόχους της εργοδοσίας. Αντίθετα, πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες! Χωρίς τους εργαζόμενους, κανένα κατάστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει, κανένα εμπόρευμα δεν μπορεί να πουληθεί.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μας ζητούν να δεχτούμε με την υπογραφή μας να βάλουμε ταφόπλακα στα δικαιώματα στην εργασία και στη ζωή μας! Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει! Να μην ανεχτούμε την τρομοκρατία της εργοδοσίας!

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Κανείς πια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μονάχος του θα καταφέρει να βρει λύση για τα προβλήματά του. Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, η απάντηση πρέπει να είναι μία.

Με οργάνωση στο σωματείο μας, να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

 Έχουμε πείρα.

Στα “H&M” oι εργαζόμενοι οργανωμένοι με τη στήριξη του σωματείου εμπόδισαν αντίστοιχο σχέδιο της εργοδοσίας.

Σταματάμε πια να είμαστε μόνοι στην επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης! Γινόμαστε μέλη του Σωματείου μας! Δίνουμε το χέρι στο συνάδελφό μας! Ερχόμαστε να συζητήσουμε τι θα κάνουμε για να ανακτήσουμε τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, πώς θα οργανώσουμε την αντεπίθεση για νέες κατακτήσεις!

Ήδη οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα της Αθήνας έκαναν την αρχή. Συσπειρωμένοι στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έβγαλαν ανακοίνωση καταγγελία και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Οργανωμένοι στο Σωματείο μας, έχουμε τεράστια δύναμη!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, είτε υπέγραψαν είτε όχι, είτε είναι 8ωροι είτε 6ωροι, να οργανωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο. Να δημιουργήσουμε σωματειακή επιτροπή.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και πλήρους απασχόλησης για να σταματήσει η εντατικοποίηση.
  • Να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.
  • Αποκλειστικά Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ