Για το 37ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 5- 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το 37ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Η Ομοσπονδία είναι πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο, που έχει μέλη σωματεία κλαδικά και επιχειρησιακά του κλάδου του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίζει σημαντικό ρόλο συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μέσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπάλληλων υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις για το προσανατολισμό του κινήματος, για τη πάλη που πρέπει οι εργαζόμενοι να διεξάγουν, για το περιεχόμενο της δράσης των σωματείων.

Στη διοίκηση της ομοσπονδίας πλειοψηφούν οι δυνάμεις της αυτόνομης παρέμβασης. Παίρνουν τη πλειοψηφiα μέσω Σωματείων που έστησαν και λειτουργούν από κοινού με την εργοδοσία.

Το επιχειρησιακό σωματείο του Σκλαβενίτη, του AB Βασιλόπουλου, το κλαδικό των τροφίμων είναι σωματεία που διευκολύνουν την εργοδοσία να κάνει ανενόχλητα τη δουλειά της. Αυτά τα σωματεία δεν έχουν αντιδράσει σε κανένα αντεργατικό μέτρο της κυβέρνησης.

Δεν έχουν σταθεί στο πλευρό των Εργαζόμενων, δεν έχουν οργανώσει ούτε μια απεργιακή μάχη. Είναι σωματεία που υπάρχουν για να κάνουν αρχαιρεσίες στις οποίες ψηφίζουν χιλιάδες κατ εντολή της εργοδοσίας και εκλέγουν αντιπροσώπους για τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνουν συσχετισμούς τέτοιους ώστε η εργοδοσία του κλάδου συνολικά να έχει στο χέρι ολόκληρες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να παρεμβαίνει στο κίνημα των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΟΥΙΕ καλούσε όλα αυτά τα χρόνια σε αγώνα ενάντια στα μνημόνια, κρύβοντας ότι τα μνημόνια δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου που προωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ, ΔΝΤ.

Αντιπάλευε μονόπλευρα τον νεοφιλελευθερισμό ενώ καλλιέργησε τη προσδοκία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, θα επαναφέρει την Κυριακάτικη αργία. Κινήθηκε μέσα στη λογική της διαχείρισης, της συνεναισης και της συνεργασίας με τους μεγαλοεργοδοτες του κλάδου.

Έπαιξε ρόλο στη καλλιέργεια της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, της θεωρίας της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, στον εκφυλισμό της μάχης της απεργίας.

Συναδελφισσες, Συνάδελφοι

Στον κλάδο και σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σωματεία και δυνάμεις που με συνέπεια παλεύουν για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση συναδέλφων και όλου του κλάδου.

Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να αλλάξουμε τη κατάσταση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας. Να ενισχυθούν αποφασιστικά τώρα και στη συνέχεια τα σωματεία, να αποκτήσουν τέτοιο προσανατολισμό ώστε να υπερασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, να αντιπαλεύουν την επίθεση της εργοδοσίας, την εκμετάλλευση μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Τέτοια σωματεία χρειαζόμαστε, πραγματικά επιτελεία οργάνωσης του αγώνα, δυνατά, μαζικά που θα έχουν επιτροπές μέσα στα καταστήματα. Θα αποτελούν δύναμη που δεν θα συμβιβάζεται και θα πετάξει έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα τις θέσεις και τους ανθρώπους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Συναδελφισσες, Συνάδελφοι

Είναι στο χέρι όλων μας και του καθένα ξεχωριστά να αναζωογονηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στο κλάδο σε ταξική κατεύθυνση. Τα πλάνα της κυβέρνησης και των εργοδοτών είναι ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, η απαγόρευση της απεργίας. Σε αρκετά καταστήματα η εργοδοτική τρομοκρατία επιβάλλει σιγή νεκροταφείου, η απεργία ισοδυναμεί με απόλυση.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα δικαιώματα μας να αφαιρούνται ένα- ένα όπως τώρα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ήδη ζούμε χειρότερα, οι μισθοί μειώνονται, οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες.

Μην επιτρέψουμε να πάμε ακλαφτοι, να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα νέες θυσίες για να έχουν κέρδη και να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, να θησαυρίζουν με τον ιδρώτα της δουλειάς μας.

Να παλέψουμε για τις πραγματικές μας ανάγκες.

Γίνε τώρα μέλος στο σωματείο σου! Συμμετείχε ενεργά στη δράση και τη λειτουργία του. Συνέβαλε για την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού.

  • Θέλουμε σωματεία ταξικά, στα χέρια των εργαζόμενων και όχι της εργοδοσίας.

  • Θέλουμε σωματεία που θα αγωνίζονται και όχι να συμβιβάζονται.

  • Στο συνέδριο της ΟΙΥΕ στηρίζουμε τις ταξικές δυνάμεις, στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία απευθύνει σε όλους τους αντιπροσώπους του συνεδρίου ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό. Το συνέδριο της ΟΙΥΕ, τις μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που :

  • Οι εξελίξεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έχουν ως βασικό τους στοιχείο την ανελέητη και βάρβαρη επίθεση των εργοδοτών, της κυβέρνησης και της τρόικας στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματά μας και συνολικότερα στην ζωή μας.

  • Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο του λιανεμπορίου συνεχίζεται, πλέον κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

  • Η συγκέντρωση, η συγκεντροποίηση και ο οξύτατος ανταγωνισμός γίνεται σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, συνοδεύεται με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων όπου κυριαρχούν οι αμοιβές κάτω από τις συμβάσεις, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher.

  • Οι ρυθμίσεις για μεγαλύτερη απελευθέρωση του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και την κυριακάτικη αργία, οι μαζικές απολύσεις, η απλήρωτη δουλειά, η μείωση των μισθών (και με τη βούλα των εργοδοτικών συνδικάτων), είναι από τις βασικές εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Εξελίξεις που έχουν αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, το μονοπωλιακό έλεγχο και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, τη συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών βιοτεχνών και εμπόρων.

Μετά και την δημοσίευση των στοιχείων για την κερδοφορία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται ότι ανάμεσα στις πρώτες σε αύξηση τζίρου και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις φιγουράρουν τα ονόματα των εξής εταιριών :

Σούπερ Μάρκετ : Σκλαβενίτης, Α.Β. Βασιλόπουλος, Μετρό Α.Ε., Μασούτης, Μάρκετ Ιν.

Πολυκαταστήματα : Folie- Folie, Jumbo, Plaisio Computers

Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ενισχύονται .

Οι εξαγορές αλλά και οι νέες επενδύσεις όπως η πώληση της Makro Cash & Carry, του Χαλκιαδάκη, 33 Υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου στο Σκλαβενίτη, η εξαγορά του Βερόπουλου από τον όμιλο Παντελιάδη, καθώς και άλλων μικρών αλυσίδων που κλείνουν ή μεταπωλούνται.

Επιβεβαιώνεται ότι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ενισχύονται, εντός και εκτός Αττικής η επέκταση του Άττικα στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία των νέων εμπορικών κέντρων όπως Metro Mall, River.

Την ίδια περίοδο ακόμα και σε αυτές τις επιχειρήσεις με την τεράστια κερδοφορία.

  • Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, οι μισθοί και συνολικά οι αμοιβές των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έπεσαν στα τάρταρα και εξακολουθούν να μειώνονται

  • Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν, οι εργαζόμενοι εργάζονται όλες τις ημέρες της βδομάδας, όποτε θέλει ο εργοδότης, σε συνθήκες εντατικοποίησης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας.

  • Για τους εργαζόμενους συνολικά τα προϊόντα έγιναν ακριβότερα, οι αυξήσεις τους συνεχίζονται, η ποιότητα τους υποβαθμίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι συνθήκες δουλειάς έχουν χειροτερεύσει ιδιαίτερα στα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, τις εταιρίες καθαριότητας. Η μερική απασχόληση έχει φτάσει το 60 % – 70% ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, συμβάσεις 8ωρων μετατρέπονται σε 6ωρες – 4ωρες, η ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά γενικεύεται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι (δεδουλευμένα – αποζημιώσεις) χωρίς να γνωρίζουν εάν και πότε θα πάρουν τα χρωστούμενα.

Χιλιάδες είναι ανασφάλιστοι και βρίσκονται όμηροι της εργοδοσίας, η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Στις εταιρίες καθαριότητας, στις εταιρίες ανακύκλωσης οι συνθήκες δουλειάς είναι απαράδεκτες, υπάρχουν συχνά ατυχήματα ακόμα και θανατηφόρα.

Η πλειοψηφία της Ο.Ι.Υ.Ε., είναι ο καλύτερος σύμμαχος της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της τρομοκρατίας μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Παρά το γεγονός ότι το συνέδριο γίνεται σε μια τέτοια περίοδο οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ γιατί με τη “δράση” τους δεν έχουν συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου, στο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, αλλά για το ακριβώς αντίθετο.

Φτιάχνουν σωματεία “Συνεδρίου”, γράφουν κόσμο σε αυτά όχι για να τα μαζικοποιήσουν και να στραφούν ενάντια στην εργοδοσία αλλά για να εξασφαλίσουν πιο στενή συνεργασία με την εργοδοσία σε μια περίοδο που αυξάνεται ο θυμός, η αγανάκτηση των εργαζομένων, εκφράζονται αγωνιστικές διαθέσεις και έχοντας υπόψιν τους ότι τους επόμενους μήνες, η επίθεση των εργοδοτών και της κυβέρνησης θα γίνει πιο σκληρή, πιο ανελέητη.

Έχουν στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερους συσχετισμούς στην ομοσπονδία, ώστε να παίρνουν ακόμα πιο ευνοϊκές για την εργοδοσία αποφάσεις. Έχουν στόχο και στην ΓΣΕΕ να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού ώστε η επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης να περνά με τους λιγότερους κραδασμούς.

Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας αποτελεί τμήμα του εργοδοτικού μηχανισμού, έχει διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση.

Ευθύνεται για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο κλάδο βρέθηκαν ανέτοιμοι οργανωτικά και ιδεολογικά αφοπλισμένοι στην γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ευθύνεται για το γεγονός ότι η μεγαλοεργοδοσία έχει βάλει στο χέρι και ελέγχει 10αδες σωματεία του κλάδου και ειδικά αυτά των μεγάλων s-m

Ευθύνεται για την απογοήτευση, την μοιρολατρία, τον εκφυλισμό των αγώνων, των απεργιακών κινητοποιήσεων π.χ. Κυριακάτικη Αργία αφού ακόμα και όταν αποφάσιζαν έναν αγώνα κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των αγωνιστικών δυνάμεων, μαζί με την εργοδοσία απέτρεπαν την συμμετοχή των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Οι παρατάξεις του ΜΕΤΑ, της ΠΑΣΚΕ, του ΕΜΕΙΣ, της ΔΑΚΕ στο συνέδριο μπορεί να συγκροτήσουν διαφορετικά ψηφοδέλτια αλλά στο εργατικό κίνημα η στάση τους ήταν και παραμένει ενιαία.

Δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές στα ζητήματα που αφορούν την κρίση, συμφωνούν αναμασώντας τα ίδια ψέματα με τους εργοδότες ότι δεν φταίει η καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη διαχείριση εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους στο ψευτοδίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Καλλιέργησαν την αναμονή για μια άλλη κυβέρνηση που θα εφάρμοζε αντιμνημονιακό πρόγραμμα καταργώντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που είχαν υλοποιήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις (συλλογικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις, κυριακάτικη αργία, ωράρια)

Απέναντι στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο δρουν ενιαία, από κοινού με την εργοδοσία αποκλείουν εργαζόμενους που στήριξε το ΠΑΜΕ σε αρχαιρεσίες όπως έκαναν στο σωματείο των S/M Σκλαβενίτης.

Στην οργάνωση της πάλης ταυτίζονται με την εργοδοσία, μιλάνε για υγιές ανταγωνισμό, για στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την ανάγκη να σωθούν οι επιχειρήσεις μέσω μειώσεων μισθών, υπογραφή ατομικών συμβάσεων, μειωμένων συνολικά δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι δήθεν το ταξικό κίνημα στον κλάδο, το ΠΑΜΕ, παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό, ότι δεν “ελέγχει” το καταγγέλλει, διασπάει τους εργαζόμενους με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, βάζουν εμπόδια, κάνουν τα πάντα αρκεί να μην περάσει η “ γραμμή” του ΠΑΜΕ στο κίνημα.

Σπρώχνουν σωματεία και εργαζόμενους σε συμβιβασμό, αποθαρρύνουν αγώνες, εμποδίζουν την συμμετοχή εργαζομένων στους αγώνες (Σ/Μ – ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ) στους Ναυτιλιακούς και αλλού.

Στο κλάδο οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ συνεχίζουν και ενισχύουν τους δεσμούς της με τους εργοδότες και την ενίσχυση των μηχανισμών της (ΚΛΑΔΙΚΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ – ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ), την συνεργασία τους με την ΔΑΚΕ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)και αλλού, τα κοινά ψηφοδέλτια με την ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (ΕΛΑΣΣΟΝΑ), την ενιαία στάση και δράση με τα πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ (ΕΜΕΙΣ) στα διοικητικά συμβούλια της ΟΙΥΕ, την άρνηση απεργιακών κινητοποιήσεων πέρα από αυτές της ΓΣΕΕ.

Η Ο.Ι.Υ.Ε είναι η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια οργάνωση.

Το ΜΕΤΑ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη στα προηγούμενα συνέδρια, η θέση αυτή όμως δεν είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής δράσης και του κύρους των στελεχών της στο κλάδο, δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης τους ενάντια στους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Είναι αποτέλεσμα επιλογών και στήριξης της εργοδοσίας, των μεγάλων S/M και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τα στελέχη του ΜΕΤΑ έχουν την αναγνώριση της μεγαλοεργοδοσίας για τις υπηρεσίες που της προσφέρουν.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Στην αντίπερα όχθη από τον τρόπο που έδρασαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΜΕΤΑ βρέθηκαν οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ.

Παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις είχαν σταθερό μέτωπο απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία, στα μονοπώλια του κλάδου, την κυβέρνηση, την τρόικα και τις αποφάσεις της.

Με σύνθημα : ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και αντίσταση των εργαζομένων του κλάδου. Γι’ αυτή μας την επιλογή ήδη μετράμε δεκάδες απολυμένων συναδέλφων μας που στάθηκαν πρωτοπόρα στην σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Δώσαμε μάχες μαζί με άλλους συνάδελφους ενάντια στις απολύσεις, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, με αιτήματα να μην γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κ.α.

Βρεθήκαμε σε χώρους όπου ξέσπασαν αγώνες (Ανακύκλωση Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννίνων, Φωκάς, ΝΟΤΟΣ Θεσσαλονίκης, Δημοκοπικών Εταιρειών, Καθαριστριών Δημοτικών Σχολείων, Εργολαβικών Συνεργείων στο Πολυτεχνείο – Πανεπιστήμιο κ.α.)

Αντιπαλέψαμε τη γραμμή του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, τις διάφορες συνταγές διαχείρισης που σε καμία περίπτωση δεν θίγουν τα κέρδη και την ιδιοκτησία των μονοπωλίων.

Συμμετείχαμε, κομμάτι και εμείς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ σε όλες τις δράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναμφισβήτητα χωρίς τη δράση του ΠΑΜΕ τα πράγματα

για τους εργαζόμενους θα ήταν πολύ χειρότερα.

Την 3ετία αυτή έγινε ακόμα πιο φανερό γενικά και στον κλάδο μας πως το ΠΑΜΕ είναι το μοναδικό στήριγμα που οι εργαζόμενοι μπορούν να βασίζονται στο επίπεδο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με τις πρωτοβουλίες του, τις δεκάδες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τις καταλήψεις αντιστάθηκε στην βάρβαρη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας, κράτησε ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα της Τάξης μας.

Συνέβαλε στην αντίσταση, στην ταξική συσπείρωση και την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων. Βοήθησε να γίνουν βήματα στην κοινή δράση των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Όλοι οι απλοί άνθρωποι της δουλειάς αλλά και οι συνδικαλιστές που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας αναγνωρίζουν την συμβολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ συνολικά και στον κλάδο για να σηκωθεί και να οργανωθεί ο αγώνας, για να δοθεί μαζική, μαχητική, αγωνιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε. και μονοπωλίων.

Εμείς λόγια δεν λέμε ! Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στις μεγάλες παραδόσεις των αγώνων του λαού μας ! Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με αυτές!

Για αυτό και τα προηγούμενα χρόνια δεν υποστείλαμε τις σημαίες της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με τα μονοπώλια, την ΕΕ, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που μόνο δυστυχία και φτώχεια μπορεί να προκαλέσει.

Δεν ενσωματωθήκαμε σε συνθήματα κυβερνητικών εναλλαγών, δεν φωνάξαμε συνθήματα ξένα προς τα εργατικά συμφέροντα, δεν βρεθήκαμε στις πλατείες για να το παίζουμε απλά αγανακτισμένοι εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση χιλιάδων εργαζομένων, νέων και γυναικών.

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να αποτελειώσει ότι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι. Αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος της.

Τώρα έχουμε εμπειρία, ξέρουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς αμφισβήτηση της κερδοφορίας τους.

Μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου ;

Μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που και η τωρινή κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά;

Κανένας εργαζόμενος, δεν πρέπει να πιστέψει λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση, αυτή την κυβέρνηση στήριξε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Στο συνέδριο από τις δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις και θα παρθούν σωστές και αγωνιστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν οι σημερινοί συσχετισμοί.

Στο συνέδριο όμως αυτό μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα αλλαγής της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί σε βάρος των εργαζόμενων με την αφαίρεση της δύναμης από τις παρατάξεις που συγκροτούν την εργοδοτική και κυβερνητική πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την επιρροή της εργοδοσίας και θα δυνάμωνε την πάλη των εργαζόμενων του κλάδου μας.

Για αυτό η Δ.Α.Σ. καλεί κάθε Αντιπρόσωπο

  • Να σκεφτεί, να προβληματιστεί για την στάση της πλειοψηφίας αυτής της Ομοσπονδίας, να κρίνει την κάθε παράταξη με βάση την δράση και την στάση της όλο το προηγούμενο διάστημα.

  • Να κάνει το βήμα, να αποδυναμώσει την γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό παλαιό και νέο, το ενιαίο μέτωπο του με την εργοδοσία, να δυναμώσει την ταξική γραμμή, την γραμμή της αγωνιστικής ενότητας των εργαζόμενων του κλάδου μας.

  • Να συμβάλλει παρά τις όποιες επιφυλάξεις και διαφωνίες μπορεί να διατηρεί απέναντι στην Δ.Α.Σ. και το ΠΑΜΕ στην συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου μας ενάντια στην βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατ’ εντολή των μονοπωλίων.

Να βοηθήσει στους στόχους μας που είναι :

Η μαζικοποίηση των σωματείων, η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο και συνολικά με σκοπό την σύγκρουση με την μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση, την τρόικα και την βάρβαρη πολιτική τους που πλήττει όλους τους τομείς της ζωής των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Να αλλάξουμε τώρα τους συσχετισμούς στην ομοσπονδία, να αλλάξουμε τον ρόλο τις μεγαλύτερης ομοσπονδίας στον ιδιωτικό τομέα.

Τώρα μαζί με το ΠΑΜΕ δυναμώνουμε το μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό παλιό και νέο (ΠΑΣΚΕ -ΕΜΕΙΣ – ΜΕΤΑ- ΔΑΚΕ) στη ΟΙΥΕ

Για να συμβάλλουμε όλοι μαζί από κοινού στην ανασύνταξη του κινήματος, στις μάχες για να μην περάσει ο νόμος – λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, να μην περάσει η εξαθλίωση, η ανέχεια, η νέα σφαγή στη ζωή μας.

Να δυναμώσουμε τους αγώνες μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗ ΔΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ